Centenars de persones han omplert avui la plaça Consistorial de Pamplona per reclamar "democràcia i dret a decidir" i rebutjar l'aplicació a Catalunya de l'article 155 de la Constitució, convocades per sindicats, partits i col·lectius de diversos àmbits.

Partits i entitats com Geroa Bai, EH Bildu i Gure Esku Dago, entre d'altres, signaven la convocatòria, encara que entre els presents s'han pogut veure representants d'altres formacions com Podemos Navarra, que han aplaudit sota una intensa pluja i al costat de centenars de ciutadans la lectura en castellà i euskera del manifest conjunt.

Per llegir-lo a l'escenari han anat sortint representants dels convocants, que duien una bandera estelada uns, una urna de cartró uns altres, o cartells amb la imatge de l'estàtua dels furs de Navarra i de la frase "Llibertat presos polítics", a més d'unes grans lletres que han format la paraula "Demokrazia" per acabar l'acte.



Al comunicat, ja presentat dijous passat, els col·lectius se solidaritzen "amb el poble català davant l'actitud autoritària i repressiva" de l'Estat i rebutgen la "deriva autoritària i antidemocràtica de l'entesa PP-PSOE-Cs, que té en l'aplicació de l'article 155 un punt d'inflexió de dimensions històriques". Per això, assumeixen la responsabilitat d'"impulsar la resposta ciutadana, pacífica i democràtica a les accions repressives de l'Estat espanyol a Catalunya".

Aquesta "repressió", afegeixen, "no se circumscriurà al marc de Catalunya, sinó que suposarà una retallada de llibertats democràtiques a tot l'Estat espanyol" i en aquest context Navarra "també serà objecte d'agressions", a les quals es comprometen a "donar resposta".



A més, exigeixen la posada en llibertat de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, presidents de l'ANC i Òmnium Cultural, i es reafirmen en "la defensa de la democràcia, de tots els drets civils i polítics".

L'acte ha finalitzat amb el cant de Agure zaharra, la versió en euskera de la cèlebre L'estaca, de Lluís Llach, entre aplaudiments dels presents.