La jornada electoral basca continua amb normalitat després de l’obertura a les nou dels col·legis electorals. En declaracions als mitjans just després de votar, el lehendakari i candidat a la reelecció pel PNB, Iñigo Urkullu, ha manifestat la seva esperança que la jornada electoral d'aquest diumenge demostri que el País Basc "segueix sent propi, singular i diferent". Urkullu, que ha dipositat el seu vot al col·legi públic Zabalarra de Durango, ha expressat el seu desig que la jornada electoral discorri "amb tota la normalitat".

La secretària general del PSE-EE i candidata a lehendakari, Idoia Mendia, també ha fet una crida als bascos a apropar-se a les urnes "perquè el que està en joc és que es pugui construir un País Basc de les oportunitats per a tots". Mendia ha demanat votar "massivament" per "l'agenda social".

Pili Zabala, candidata de Podemos, ha convidat a participar en les eleccions per construir “l’Euskadi que volem” mentre que el secretari general de Sortu i portaveu d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, s’ha mostrat convençut que hi haurà "una esquerra sobiranista molt forta" que garantirà que no es perdi una nova legislatura i aquest nou mandat sigui "constructiu".

El candidat a lehendakari de Ciutadans (C's), Nicolás de Miguel, ha cridat els ciutadans a participar i exercir el seu dret a vot perquè, segons la seva opinió, "la ciutadania basca mereix una oportunitat". "Ens mereixem un País Basc millor", ha insistit.

Per Espanya

El president del PP basc i candidat a lehendakari, Alfonso Alonso, ha demanat aquest diumenge als bascos que acudeixin a les urnes i decideixin el seu vot, "no només pensant en el País Basc, sinó també que és important per al futur del País Basc i Espanya". Ho ha dit després de dipositar el seu vot al poliesportiu de Mendizorrotza, al costat de diversos càrrecs del seu partit entre els quals hi havia el portaveu adjunt del grup popular al Congrés, Carlos Floriano.

Vot denúncia

El regidor d'Irabazi a l'Ajuntament de Vitòria, Óscar Fernández, ha cedit aquest diumenge la seva papereta per a les eleccions autonòmiques a una jove refugiada centreafricana que, "encara residint a la capital alabesa des de fa anys", no té dret al sufragi aquest diumenge. En un comunicat, l'agrupació formada per EQUO i IU ha informat que la jove a la qual ha prestat el seu vot es diu Rodrí, procedeix de la República Centreafricana, i disposa de passaport de refugiat per fugir de la Guerra civil del seu país.

Fernández ha explicat que amb aquest gest vol "visibilitzar l'exclusió que pateixen moltes persones que, encara residint i treballant al País Basc, no poden elegir als seus representants polítics d'acord a la legislació vigent".

Un total d’1.783.411 electors bascos poden exercir, fins a les 20.00 hores, el seu dret al vot a les eleccions al Parlament basc.