L'Ajuntament de Lleida ha anunciat avui que ha acabat la retirada de les plaques de l'antic Ministeri d'Habitatge amb símbols franquistes que hi havia a la ciutat. En concret, el consistori ha retirat 269 plaques amb el consentiment dels propietaris; s'ha comprovat que hi havia 66 plaques que ja no existien, n'hi ha quatre més que no s'han retirat respectant la voluntat dels veïns, i només dues no ha estat possible treure-les per raons tècniques.

L'Ajuntament de Lleida agraeix la col·laboració dels veïns i veïnes, de la Federació d'Associació de Veïns i de la companyia de Petrolis Independents per portar a terme aquesta tasca, que destaca s'ha realitzat "amb efectivitat i rapidesa".

Aquestes dades es comunicaran al Memorial Democràtic i al Síndic de Greuges amb la finalitat que actualitzin el cens de símbols franquistes pel que fa a la ciutat de Lleida. Catalunya manté actualment uns 5.000 elements catalogats com a simbologia franquista, la major part dels quals són plaques d'habitatges. Amb l'acció de l'Ajuntament de Lleida aquests elements han estat retirats definitivament de la via pública.

L'Ajuntament engloba aquesta acció en el treball realitzat en els últims anys per donar compliment a la Llei 52/2007 de 26 de desembre de Memòria Històrica del Govern central i a la Llei 3/2007, del 31 d'octubre, del Memorial Democràtic de la Generalitat, des de la seva aprovació el 2007.

Malgrat aquesta acció, la Plataforma Lleida Lliure de Franquisme ha convocat una manifestació per demà dia 18 amb la finalitat de reclamar que el consistori canviï el nom dels carrers de la ciutat dedicades a personalitats del règim franquista.