Si el 20-D deixava un panorama ingovernable a Espanya, el 26-J encara dibuixa una situació més inestable a l'hora de pactar. Amb 137 diputats, el PP amplia el seu marge amb la segona força, el PSOE, però continua estant lluny de la majoria absoluta (176 escons) i de pactar amb algú.

La nit electoral ha deixat una ressaca que durarà dies -o mesos- i que aquest matí ja començava a treure el cap en forma de declaracions sobre les possibles aliances de govern.

Els socialistes continuen tenint clar que no investiran Mariano Rajoy president perquè "res ha canviat", però igualment consideren que correspon al president en funcions tenir la iniciativa per formar govern i han anunciat que, de moment, esperaran que ho faci i després ja decidiran cap a on tiren ells, com ja va passar quan Rajoy va renunciar a presentar-se a la investidura en la legislatura anterior.

Ni gran coalició... 

Negant-se encara a formar la gran coalició, el portaveu del PSOE, Antonio Hernando, ha advocat a Telecinco per una reflexió conjunta del seu partit, tot i que "jo no veig la possibilitat d'una gran coalició ni de l'abstenció". Però això ho decidirà tot el partit en conjunt.

Ara bé. Per Hernando, Rajoy hauria de "canviar de posició" perquè ja va dir que si no obtenia una majoria absoluta, no es presentaria a la investidura, però de totes maneres la iniciativa ha de ser seva "legítima i numericament". Si això no fos així, i el candidat del PP es presentés a la investidura, el PSOE ha volgut deixar clar que per molt que ells s'abstinguin a l'hora de votar, si Ciutadans no dóna suport als populars, "no servirà de res".

...ni pacte amb C's...

Però el vicesecretari general de C's, José Manuel Villegas, ja ha posat de relleu a Onda Cero que hi ha opcions de trobar pactes sense la seva participació i que, primer, se centraran "en els plantejaments que facin els demés". Si això encaixa en els seus plans encara queda alguna possibilitat que els taronges es plantegin donar suport als populars. Ara bé. Villegas ha afegit que, per això, "cal que hi hagi canvis, reformes i un govern de regeneració".

El secretari d'Organització del PSOE, César Luena, ha agafat el fil conductor d'Hernando i ha admès a la Cadena Ser que l'abstenció socialista "és una cosa que tocarà estudiar en el seu moment", tot i que, acte seguit, ha deixat anar que la "vocació" del seu partit és "canviar a Rajoy" i que, per això, "no li donarem suport ni per acció, ni per omissió".

...i discrepància al PSOE

Ara bé. Pel secretari general del PSOE a Extremadura i president de la Junta, Guillermo Fernández Vara, la solució és que Rajoy "formi govern com abans millor" i els socialistes es quedin a l'oposició. Aquestes declaracions, que les ha fet a Onda Cero, han obert una nova escletxa de discrepàncies dins el partit liderat per Pedro Sánchez.

I és que mentre Vara insta el president en funcions a "assumir la responsabilitat que no va assumir al gener", la candidata del PSC, Meritxell Batet, ha discrepat de les seves paraules i ha apostat per no facilitar cap govern liderat pel PP. Batet també ha reafirmat la caducitat del pacte amb els d'Albert Rivera perquè "tot ha canviat". 

Per Rivera les coses pinten diferent. També a Telecinco ha assegurat que "mai no hi ha hagut veto a Rajoy" i ha demanat reunir-se tant amb el PP com amb el PSOE però per parlar de "reformes" i no de "butaques".

Escletxa de llum

El líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, s'ha mostrat a RAC1 més optimista que la resta de partits al posar de manifest que "aritmèticament encara hi ha opció de govern de canvi".

Els números sumen majoria absoluta, però caldria cedir molt per conformar un govern progressista amb Unidos Podemos, el PSOE i les forces independentistes de Catalunya i el País Basc, però Domènech encara ho veu possible. Possible i, això sí, "complexe". Ara bé. El que sí que tenen clar és que C's no té cabuda en aquests pactes.

Sense mullar-se gaire, el diputat del PNB Aitor Esteban també ha apuntat a l'opció de formar un govern d'esquerres amb els partits nacionalistes, però ha preferit ser prudent i esperar a veure quin panorama s'acaba dibuixant, així com el posicionament dels quatre partits principals.