El Pacte Nacional pel Referèndum ja ha fet la seva feina. I els vuit membres de la seva comissió executiva han plegat de la missió que se'ls va confiar. Però aquest espai no es dissol. Entrarà en un estat d'hibernació, preparat per si la via de diàleg amb l'Estat donés senyals d'activitat. La reunió d'avui tampoc no ha servit perquè els comuns clarifiquin el seu posicionament sobre el referèndum que el Govern anunciarà aquesta setmana. De fet, l'intent d'aquestes formacions de vincular la defensa del dret a decidir amb la moció de censura de Pablo Iglesias contra el PP ha provocat una cleca dins la reunió del president, Carles Puigdemont.

"El Pacte ha de seguir i ser convocat cada vegada que els esdeveniments polítics i socials així ho aconsellin. La unitat que representa el Pacte és important i s'ha de preservar", ha assegurat el fins ara portaveu, Joan Ignasi Elena.

Durant la seva intervenció en la reunió a porta tancada, Puigdemont s'ha mostrat compromès a garantir aquesta unitat i ha aplaudit la feina feta pel pacte, però ha reiterat que aquesta setmana s'anunciarà data i pregunta del referèndum i que el Govern farà el seu camí.

Puigdemont ha dedicat una cleca als comuns i, segons fonts de la reunió, ha advertit que el Pacte no va néixer per canviar el Govern de l'Estat -en referència a la moció de censura de Podemos- ni per demanar a ningú que renunciï a les seves opinions.

Junqueras: "No hi ha neutralitats possibles"

També el vicepresident, Oriol Junqueras, ha advertit que "no hi ha neutralitats possibles" entre aquells que fan tot el que cal perquè que els ciutadans votin i aquells que fan tot el que poden per impedir el dret a vot, incloent l'ús "sense escrúpols de les clavegueres més fosques de l'Estat". "Per tant, anem per feina", ha reblat.

Pacte Nacional Referendum Parlament - Sergi Alcàzar

La CUP ha proposat durant la reunió, segons ha explicat el diputat Benet Salellas, que el pacte assumeixi organitzar el debat del i el no al referèndum. "El pacte ha de continuar existint i pot ser un dels impulsors d'aquest debat. S'ha intentat l'impossible -i està bé-, i ara el que toca és anar al possible, que és el referèndum sense adjectius, posant data i pregunta", ha reblat Salellas que ha reclamat als comuns que es mantinguin dins de l'entesa també en la fase no acordada igual com la CUP s'hi va sumar quan es buscava el permís de l'Estat.

Domènech i les iniciatives contra el PP

En nom de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, ha assegurat que hi ha una majoria de catalans que volen un referèndum amb garanties i que el principal adversari és el govern del PP. La reunió no ha servit perquè aquest espai abandoni l'ambigüitat sobre quin serà el seu paper davant d'un referèndum no pactat. "Quan coneguem la proposta del Govern valorarem quin posicionament prenem", s'ha limitat a afirmar Domènech.

El que sí que ha reclamat, un cop més, és la necessitat de "preservar l'espai del Pacte", i fer-ho per garantir, entre d'altres punts, la capacitat per respondre de manera àmplia i transversal a "qualsevol agressió del PP contra el Govern de Catalunya".

No només això, Domènech ha vinculat aquest pols pel referèndum amb la moció de censura que impulsa Podemos al Congrés. El líder de Catalunya en Comú ha emplaçat a ser "absolutament ferms" contra el Govern del PP i a treballar conjuntament totes les iniciatives que permetin fer fora el PP del Govern de l'Estat. "No entenem que algú s'hi pugui abstenir", ha retret.

Nuet Albano Dante Fachin Pacte Nacional Referendum - Sergi Alcàzar

També Dante Fachin, des de Podem, ha insistit que el Pacte constitueix un espai "imprescindible" per "respondre els escenaris d'atac contra la idea del dret a decidir" que arriben des del PP. Ha advertit, a més, que el Pacte no pot ser un "amagatall" per evitar parlar amb claredat, per la qual cosa ha reclamat al Govern que especifiqui quin és el seu projecte i, a partir d'aquí, Podem avaluarà i prendrà posició.