El Pacte Nacional pel Referèndum té previst fer un gran acte al mes de maig per fer créixer l’abast de la campanya i, segons ha detallat avui al matí a TV3 el seu coordinador, Joan Ignasi Elena, la intenció és donar-li un “accent internacional”. Aquest acte pretén ser la mobilització més destacada per donar visibilitat al suport que té el referèndum.

Elena considera que el Pacte Nacional és un reflex de la realitat que es viu a Catalunya, on el 80% de la població vol decidir el seu futur a les urnes. A part del previst per al mes de maig, que encara no té format, la campanya a favor del dret a decidir també sortirà al carrer el proper 23 d’abril, el dia de Sant Jordi, per demanar signatures i suports. 

Clatellada al PSC

Joan Ignasi Elena considera que el posicionament de rebuig al referèndum per part del Partit dels Socialistes de Catalunya no respon a la voluntat de la majoria del seu electorat. Segons Elena, un percentatge molt elevat de votants socialistes creu que tan sols es pot donar resposta a la situació política que s’està vivint actualment a Catalunya amb un referèndum.

Per fer aquesta afirmació, l’exdiputat del PSC i actual líder d’Avancem es basa en el fet que el manifest del Pacte Nacional sempre rep el suport de la majoria d’electes i regidors del PSC quan es presenta als diversos ajuntaments d’arreu del territori català. L’ideari del Pacte és “consubstancial a la ideologia dels socialistes” perquè la formació liderada per Miquel Iceta defensa que Catalunya és una nació. Elena opina que el fet de sentir-se nació és el principal argument a favor dels catalans en la seves reclamacions per decidir quin ha de ser el futur del seu país.

“Ens sentim nació, som sobirans i tenim dret a decidir”. Aquesta és la convicció que porta per bandera el Pacte Nacional pel Referèndum, la qual, segons Joan Ignasi Elena, constitueix la nova centralitat del catalanisme polític. “Gent de moltes mirades diferents unida per una posició molt sòlida”, remarca en una entrevista al Canal 324.  Precisament sobre aquest tema, el coordinador de la iniciativa ha destacat la “transversalitat” de les adhesions i assegura que, en el marc del Pacte, “hi ha molta lleialtat entre els espais polítics”. És aquí, en aquest punt, on resideix la força del Pacte Nacional pel Referèndum, perquè aconseguir que persones tan diverses vagin tots units per un tema tan transcendental té “molta potència”.

La campanya fora de Catalunya

Elena ha explicat que quan surten de Catalunya per fer campanya a favor de la votació es troben amb reaccions de sorpresa, sobretot per part dels mitjans de comunicació. “S’han dit moltes falsedats sobre el pacte, quan tu els expliques que les nostres reclamacions no són cosa de dos partits, sinó que s’hi sumen la majoria de patronals, sindicats, federacions esportives, es queden parats!”, detalla.

En el seu viatge per Madrid, el líder d’Avancem s’ha trobat amb una actitud molt “tancada” per part del PSOE, Cs i el Partit Popular. Segons Elena, la manera d’actuar de les formacions contràries al referèndum és de “nen petit que tanca els ulls per veure si el problema desapareix”.

L’exdiputat socialista considera que els partits del ‘no’ queden aïllats com a conseqüència de la seva actitud hermètica que “no porta enlloc” i, a més a més, assegura que d’això en prenen nota a Europa i al món. Per aquest motiu, opina també l’exalcalde de Vilanova i la Geltrú, hi ha cada vegada més eurodiputats que s’hi estan posicionant, així com candidats a la presidència de França -en referència a les paraules del conservador François Fillon.

El referèndum, qüestió de voluntat política

En la mateixa entrevista al 324, Joan Ignasi Elena també ha explicat que la Constitució espanyola permetria el referèndum, però que no hi ha voluntat política per fer-lo. “La llei de referèndums permet que es consulti els ciutadans, no seria vinculant però permetria saber l'opinió de la societat”, sentencia.