La direcció de Podemos no vol que les primàries a Catalunya facin esclatar una guerra fratricida entre faccions. Després de la postulació d’almenys quatre grans candidats – Raimundo Viejo, Albano-Dante Fachin, Óscar Guardingo, i Jèssica Albiach-  els dos últims escindits del projecte del primer, el secretari d’organització, Pablo Echenique, ha agendat una reunió conjunta per demà dimarts a Barcelona amb l’objectiu de demanar pau i determinar tota una sèrie de mecanismes per garantir la màxima transparència del procés.

La trobada, que havia de produir-se divendres passat, però que va anul·lar-se després que Echenique perdés l’AVE, s’emmarca en un context de frustració i discrepàncies al nucli fundador de l’organització pel no-sorpasso al PSOE en les eleccions generals del 26-J. Fonts de les diferents candidatures emfatitzen que la visita servirà, doncs, per demanar “respecte”, un dels primers passos del qual és haver adoptat la idea abanderada per Albiach que la llista guanyadora només pugui omplir un 70%, i l’altre 30% dels noms provinguin de les perdedores.

Que encara hi pugui haver algun tipus d’entesa entre les parts, abans del 17 de juliol, moment en què s’inscriuen les candidatures, és difícil. Ho reconeixen fonts properes a Viejo i Fachin, les dues propostes que es consideren més antagonistes. “És molt complicat negociar. No veig que en tinguin voluntat”, asseguren els primers, mentre que els segons afirmen que després d’haver quedat garantida la pluralitat (a través del 70/30) ja no té “sentit” seguir negociant, ja que “el resultat acabarà sent plural”.

Si bé tots entenen que tant Echenique, Pablo Iglesias i Íñigo Errejón tenen les seves preferències personals, la intenció és no furgar més en la ferida i mantenir-se en la neutralitat. “No ho creiem i menys ara”, comenten a aquest diari. També són conscients que hi ha consens entre els 4 a voler conformar un subjecte jurídic propi, és a dir, evitar ser una sucursal de Podemos a Catalunya. I això hi ajuda.

Direcció col·legiada?

És complicat saber què passarà després del 26 de juliol, moment en què es proclamarà el nou secretari general de Podem. Les diferències principals entre propostes rauen en el model de direcció. Si bé els de Viejo i Guardingo aposten per un canvi estatutari que eviti una figura plenipotenciària, Albiach parla d’una vicesecretaria potent (que assumeixi part del poder de la secretaria general) i a Fachin ja li està bé el model actual.

Així, els més radicals en la governació de Podem – que opten per una figura amb control total-  serien els del diputat de Sí Que es Pot i corrent més crític amb com han anat les coses fins ara. “No podem contradir Vistalegre”, argumenten, en referència al congrés del 2014 en què es va fixar un model organitzatiu de matriu plenipotenciària.

Precisament seran els de Fachin els qui tancaran definitivament la candidatura aquest cap de setmana, després d’un caucus territorial per escollir les 12 persones restants que manquen. Seran 2 per Tarragona, 2 per Lleida, 2 per Girona i 6 per Barcelona, tenint en compte criteris de paritat de gènere. Per la seva banda, el politòleg Viejo parlarà aquest dimarts al matí i Albiach ho farà en assemblea oberta dijous.

De moment, tots compten amb cares conegudes dins del món podemista. Àngels Martínez, diputada de CSQP, per part de Fachin; Antonio Gómez, membre del consell ciutadà barceloní, per part de Viejo; Marc Bertomeu, secretari general de Podem a Barcelona, per part d'Albiach; i Marc Llaó, exresponsable d'organització en l'època de Gemma Ubasart, per part de Guardingo.