Demà, dilluns, està cridat a declarar a l'Audiència Nacional Pablo Crespo, número dos de la trama Gürtel i ex-secretari general del Partit Popular gallec. El polític es veu beneficiat per la recent declaració de Francisco Correa, l'organitzador de l'operació, que el va exculpar completament. Però el fiscal, per contra, el considera coresponsable dels fets i demana 85 anys i 6 mesos de presó per a ell per delictes d'associació il·lícita, frau a les administracions públiques, suborn actiu, falsedat, malversació de fons públics, malversació en concurs amb un delicte de prevaricació, delicte contra la hisenda pública per l'IRPF del 2003 i 2004, blanqueig de capitals, tràfic d'influències i frau i exaccions il·legals a les administracions.

La petició

L'escrit provisional d'acusació de la Fiscalia estableix que Crespo havia intervingut de forma puntual en les activitats de la trama Gürtel fins al 2002, i que a partir d'aquesta data s'hi va dedicar de forma permanent i que supervisava altres membres que hi participaven. També apunta que va intentar enriquir-se il·lícitament a través d'adjudicacions públiques. L'escrit explica que Crespo va crear una trama que generava factures falses per mantenir una caixa B que servia per subornar càrrecs públics, per desviar fons i per ocultar l'existència d'aquest capital.

Administrador de societats

Les fiscals Concepción Sabadell i Concepción Nicolás es fixen, sobretot, que Crespo administrava algunes de les principals empreses de la teranyina empresarial de Gürtel, com Boomerangdrive, Rialgreen, Pasadena Viajes, Special Events, Orange Market, TCM i DownTown. Unes quantes les administrava amb la col·laboració de Luis de Miguel, cervell financer de tota l'operació, i d'altres amb el comptable José Luis Izquierdo.

Exculpació a mitges

Correa, en la seva detallada confessió, va argumentar que el seu soci era innocent, i va al·legar que era "una persona seriosa, professional; un home honrat". Va assegurar que en cap moment li havia ordenat cap irregularitat. I, malgrat tot, va quedar clar que es repartia amb Crespo les comissions obtingudes de les adjudicacions. I Correa va assegurar davant el tribunal que era Crespo qui coneixia bé com funcionava la trama a l'exterior.

Nou calendari del judici

L'Audiència Nacional s'ha vist obligada a reordenar el calendari del judici per aconseguir que tots els testimonis declarin durant el 2016. Encara queden 37 testimonis per interrogar, i per això s'han afegit nous dies per a les seves declaracions, amb la finalitat d'agilitzar tot el procés.

 

Pablo Crespo amb el seu advocat, Miguel Durán, dirigint-se a l'Audiència Nacional. Foto: EFE / J.J. Guilén