Driss Oukabir, el detingut pels atemptats a la Rambla de Barcelona i de Cambrils que va afirmar que el seu germà Moussa Oukabir li havia pres la documentació per llogar les furgonetes dels fets, s'ha desdit durant la declaració davant del jutge Fernando Andreu, que ha durat poc més d'una hora a l'Audiència Nacional. Oukabir ha dit al magistrat que ell va llogar-les perquè el seu germà –abatut a trets pels Mossos a Cambrils– va demanar-l'hi per a "una mudança", tot i que més tard ell s'hauria desentès del seu ús, segons fonts de la defensa del detingut. 

La documentació d'Oukabir, de 28 anys d'edat, va ser trobada a la furgoneta de l'atemptat, tot i que aquest hauria oferit la primera versió falsa per "por". Segons les fonts consultades, tant Oukabir com el primer declarant, Mohamed Houli, han insistit en què "tota la culpa" era de l'Imam de Ripoll, per bé que que Oukabir n'hauria estat més insistent. Les fonts judicials afirmen que Houli ha dit que sabia que l'imam es volia immolar. Ara bé, els altres dos declarants Mohammed Aalla, de 27 anys, i Salh el Karib, de 24 anys i detingut a Ripoll, asseguren que "no en sabien res".

Tot i que el Karib –amo del locutori– es desentén de la tragèdia ha afirmat que deixava la seva tarjeta per comprar bitllets d'avió i en va arribar comprar dos per al Marroc: un per a l'imam i un altre per a Driss. D'aquesta manera diu que es guanyava una comissió, perquè els altres dos no tenien tarjeta. Així les coses, les fonts jurídiques desmenteixen que s'haguessin comprat vols per a París. Sobre la responsabilitat d'Aalla, les fonts expliquen que l'audi A3 que va dur els terroristes fins a Cambrils estava al seu nom només per motius d'assegurança, segons hauria dit.