El coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, ha assegurat aquest dimecres que els bascos també es juguen les seves "deslliurades nacionals" en el referèndum de l'1 d'octubre.

"Depén del que passi a Catalunya tindrem majors o menors possibilitats d'accedir també a la nostra pròpia llibertat nacional, per això diem amb la més gran de les humilitats que el poble basc es juga la seva llibertat a Catalunya", ha afirmat Otegi a Lleida en declaracions als mitjans abans de participar amb el diputat Joan Tardà en un debat promogut per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), al qual han assistit unes 700 persones que en els moments inicials han cridat 'Independència'.

Tardà i Otegi han obert la conferència ensenyant una pancarta en la qual es podia llegir-se 'Sí', en al·lusió a la pregunta sobre la independència del referèndum, i han mostrat la seva confiança en què hi haurà urnes l'1 d'octubre.

Otegi ha dit que el País Basc segueix el procés amb "sana enveja" i que a Euskadi no han estat capaços d'acompanyar-lo amb un procés propi. "Si Catalunya se'n va, que Déu ens agafi confessats als que ens quedem" ha afirmat Otegi argumentant que el que és inviable econòmicament és un Estat sense Catalunya i el País Basc.

Estratégia de la repressió

Otegi ha assegurat davant de les amenaces del govern espanyol en relació amb la celebració del referèndum a Catalunya que "qui anuncia repressió és perquè renuncia a convèncer la gent i quan un govern renuncia a convèncer la gent és molt conscient que ha perdut la batalla principal, que és batalla del que pensa la gent."

Per a Otegi, el procés que viu Catalunya és "irreversible" perquè "a nivell polític bona part de la societat catalana ha entès que no existeix cap possibilitat de democratització d'Espanya" i, d'altra banda, "s'ha produït una desconnexió emocional d'àmplies capes populars del país respecte al que suposa el projecte anomenat Espanya i això no es pot reconduir fàcilment ".

No obstant això, s'ha mostrat convençut que des de l'estat espanyol "posaran tots els obstacles i totes les estratègies per embrutar el procés i arribaran a límits que possiblement tots tinguem al cap" però "estan en una estratègia perdedora perquè al final és la gent que ha de decidir ". El coordinador general d'EH Bildu, "quan un govern al final només té com a argument l'amenaça, la inhabilitació i la presència de la Guàrdia Civil és un govern que, a més d'autoritari i antidemocràtic, és un govern que ha perdut la batalla de les idees i del projecte i això vol dir que en termes estratègics té una estratègia perdedora ", ha manifestat.