El líder d'EH Bildu s'indigna pel pacte del Partit Nacionalista Basc (PNB) amb el Partit Popular i afirma que en el context en que es troba el procés català és "d'una extrema gravetat" sostenir l'estratègia que utilitza l'Estat espanyol per acabar amb l'independentisme. 

Segons Arnaldo Otegi, "en el moment en que Catalunya te previst celebrar un referèndum a escassos mesos de que es produeixi i en un context en que el govern d'Espanya amenaça al poble de Catalunya, primer dient 'no ho podras fer per què ho prohibiré', segon 'perquè si ho intentes t'inhabilitaré', i tercer 'perquè si ho intentes et ficaré a la presó', en aquest context, el PNB sosté al govern que amenaça al poble de Catalunya". 

Otegi destaca que el PNB vol fer veure a Catalunya que el camí de la independència "no condueix a res" i que ells es mostren com l'exemple a seguir. 

El Partit Nacionalista Basc va pactar amb el PP el seu suport als presupostos a canvi de concessions econòmiques i en matèria d'inversió en infraestructures.