[video width="720" height="404" mp4="https://www.elnacional.cat/wp-content/uploads/2016/03/bSikM5jIQA2fhexYM5geZ2.1100.mp4"][/video] La benvinguda a Arnaldo Otegi en sortir de la presó / Atlas L’exdirigent de la il·legalitzada Batasuna Arnaldo Otegi ha sortit aquest dimarts a les 8.55 hores de la presó, després de passar-hi sis anys i mig. Otegi va ser condemnat per un delicte d’integració en organització terrorista, en intentar reconstruir Batasuna sota la direcció d’ETA. L'expectació davant la presó de Logronyo ha sigut màxima des de primera hora del matí, ja que diversos dirigents polítics s'han volgut acostar a la sortida de la presó per fer-li una primer acte de benvinguda. L'esperaven unes 200 persones, entre elles el diputat de Junts pel Sí Lluís Llach; alguns dirigents d'ERC, com el senador Santiago Vidal; o líders de la CUP, com l’exdiputat David Fernàndez. També hi havia la plana major de Sortu, ja que Otegi és el seu secretari general.

El futur d’Otegi

Després d'abraçar-se a familiars i amics, Arnaldo Otegi s’ha adreçat a tots els que l’esperaven fora de la presó de Logronyo i s’ha definit com un pres “polític”. Per Otegi “avui ha sortit un pres polític d’una presó espanyola”, encara que “diguin que no n’hi ha", perquè segons ell “si no no hi hauria tantes càmeres”. Otegi ha assegurat que “la pau és el camí” i ha volgut deixar clar que "el millor lehendakari és el poble”. En aquesta primera intervenció des de l'exterior de la presó, Otegi no ha acabat de concretar si es presentarà o no a les pròximes eleccions basques, aposta que podria concretar aviat. Euskadi celebra eleccions autonòmiques aquest mes d’octubre. Precisament, en un intent de recuperar l’electorat perdut en els comicis generals del 20D, EH Bildu ha temptejat Otegi per intentar recuperar l’espai cedit en favor de Podemos i el lehendakari Iñigo Urkullu, del PNB. De fet, el dirigent abertzale ja s’ha mostrat predisposat a formar part de la candidatura. Cal tenir en compte que ara per ara Sortu s’integra dins d’EH Bildu, i ell n’és el secretari general, figura vacant fins avui que surt en llibertat. No obstant, aquesta proposta de precandidat d’EH Bildu encara està a l’aire, ja que Otegi no pot ocupar cap càrrec públic perquè sobre ell recau una condemna d’inhabilitació fins al 28 de febrer del 2021. De fet, l’Audiència Nacional va rebutjar al gener el recurs que els seus advocats van presentar en contra d’aquesta decisió judicial. GRA027. LOGROÑO, 01/03/2016.- El exdirigente de la izquierda independentista vasca Arnaldo Otegi (c) ha abandonado hoy la prisión de Logroño después de seis años y medio encarcelado por tratar de reconstruir el ilegalizado partido Batasuna, considerado entonces el brazo político de ETA. EFE/Abel Alonso

Actes de benvinguda

Un cop passat aquest primer acte a la presó de Logronyo, el dirigent abertzale se n’anirà al seu poble, Elgoibar (Guipúscoa), on està previst que a la tarda se li organitzi un acte de rebuda. Otegi adreçarà allà unes paraules als assistents a la festa Otegi Free Jaialdia, que se celebrarà a la plaça de la localitat. La festa comptarà amb les actuacions del grup Bad Sound System i el cantant Fermín Muguruza, entre d’altres. A més, hi haurà bertsolaris i txalapartaris. L’Audiència Nacional ha ordenat a l’Ertzaintza i a la delegació del govern central al País Basc que vigilin el desenvolupament dels actes per evitar la comissió de delictes d’enaltiment del terrorisme.

A la presó des del 2009

La policia va detenir Otegi per ordre del jutge Baltasar Garzón en el marc del cas Bateragune. L’Audiència Nacional el va condemnar llavors a deu anys de presó per un delicte d’integració en organització terrorista, en intentar reconstruir Batasuna sota la direcció d’ETA. Després el Tribunal Suprem va rebaixar la pena a sis anys i mig, un termini que expirava el 8 d’abril del 2016. La seva sortida, però, s’ha avançat a avui perquè li han descomptat del còmput les vegades que va haver de comparèixer als jutjats com a mesura cautelar.

(Foto portada: EFE)