Arnaldo Otegi va tornar a explicitar la seva intenció de presentar-se a les eleccions basques que se celebraran a la tardor. Ho va fer en una entrevista amb Jordi Évole al programa Salvados. Otegi va repetir que està disposat a fer el que l'esquerra abertzale li demani. No és cap sorpresa i, de fet, el secretari general de Sortu i exportaveu de Batasuna serà proclamat candidat a lehendakari per EH Bildu a principis del mes de maig.

Otegi compta amb el suport d'una àmplia majoria de les assemblees de la coalició abertzale d'Euskadi. A més, fonts de l'esquerra sobiranista han explicat que el líder abertzale té programada una agenda internacional que arrencarà aviat i que inclou una visita a Brussel·les i una altra a Irlanda del Nord aquest mateix mes d'abril. En concret, Otegi participarà aquest cap de setmana a la convenció anual que el Sinn Féin celebrarà a Dublin.

El ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha rebaixat les expectatives de l'exlíder de Batasuna. En declaracions als periodistes, el ministre ha dit que "el tranquil·litza molt" saber que el líder abertzale no podrà ocupar un càrrec públic ni presentar-se a les eleccions fins a l'any 2021. El ministre ha recordat que té dues sancions d'inhabilitació per un període de sis anys emeses pel Tribunal Suprem que li impedeixen exercir ocupació o càrrec públic i ser candidat. "No polemitzaré amb Otegi, simplement li dic que la llei es complirà, que l'Estat de dret prevaldrà i que, per tant, com aquesta sentència del Suprem és ferma, li agradi o no, es complirà", ha insistit. 

Retrets al relat

El responsable d'Interior està segur que, després d'escoltar Otegi, aquells qui el definien com "un home de pau", hauran canviat d'opinió. El ministre remarca que la fi d'ETA ha estat possible només gràcies a la feina de les forces de seguretat de l'Estat i ha recordat que, com que l'organització encara no s'ha dissolt, malgrat estar "operativament derrotada", jurídicament segueix viva. Per això mateix, argumenta, s'ha posat a disposició de la justícia a 167 persones presumptament vinculades a l'organització. "Sense la Guàrdia Civil i la Policia nacional, ETA seguiria matant, extorsionant i segrestant, que és el que sabia fer", ha dit Fernández Díaz.

Díaz també ha recriminat al líder abertzale que expliqués que el dia que van assassinar Miguel Ángel Blanco, estava a la platja: "no té qualificatiu".  

Otegi busca ser l'home de consens

Al marge del recorregut judicial de la inhabilitació, el cert és que l'esquerra abertzale ha canalitzat en Arnaldo Otegi l'esperança d'aconseguir la transversalitat de l'independentisme. La fi de la violència i el relaxament de l'eix nacionalista ha fet que el percentatge d'independentistes caigui fins al 22% en l'últim Euskobaròmetre, el nivell més baix registrat històricament. A les eleccions generals del 20 de desembre, EH Bildu va perdre un terç dels seus vots en favor de Podemos.

La lectura que van fer bona part d'aquests electors és que Podemos és el partit que pot afavorir un canvi en l'statu quo d'Euskadi. És possible que bona part d'aquests electors tornin a votar la marca abertzale en els comicis autonòmics. Tot i així, EH Bildu és conscient que no passa pel seu millor moment i han perdut el govern de municipis de Guipúscoa i de la ciutat de Sant Sebastià. En aquest punt, els anhels per passar de pantalla i obrir un procés emmirallat en el català, només poden passar per la figura d'Arnaldo Otegi.