El candidat d'EH Bildu a lehendakari, Arnaldo Otegi, creu que és molt difícil que l'Estat espanyol aconsegueixi impedir que es presenti a les eleccions basques.

Davant la possibilitat que l'inhabilitin, Otegi ha assegurat que seguirà l'exemple del president català, Carles Puigdemont, i de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. En aquest sentit, ha assegurat que ell deu "obediència al poble".

Otegi s'ha referit a l'actitud de Puigdemont en una roda de premsa a Bilbao on l'acompanyaven les caps de llista d'EH Bildu per Biscaia i Àlaba. En aquest context, ha insistit que no contempla la possibilitat que se li impedeixi presentar-se als comicis al Parlament basc perquè "és molt difícil jurídicament". Otegi ha assenyalat que el debat sobre la seva possible inhabilitació no li sembla "transcendent" perquè el país "té problemes força més importants que això".

"El debat què és? Que la Fiscalia va a procedir a posar en marxa un recurs per inhabilitarme com a candidat? O el debat és en quina classe d'Estat vivim, en el qual hi ha mecanismes jurídics per impedir a la gent presentar-se a les eleccions?", ha preguntat.

Segons la seva opinió, aquest és el debat que realment "cal fer". "Com és possible que encara hi hagi gent que pensi que es pot negar a un ciutadà presentar-se a unes eleccions?", ha indicat.

Després d'assegurar que ell "no està per sobre de la Llei", tal com ha criticat el PP, ha considerat que el què passa "és que alguns tenen un sentit de la democràcia bastant desnaturalitzat". "La democràcia no és el respecte a la Llei, sinó a la voluntat popular. Després, aquesta voluntat popular es regula a través de lleis, però respectant la voluntat popular", ha afegit.

"El debat no és si s'inhabilitarà a Arnaldo Otegi. Això és el de menys. El debat és sobre com és possible que encara estiguem fent aquests debats", ha insistit.