El jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata pren declaració avui dilluns, a partir de les 11 del matí, a Oriol i Marta Pujol Ferrusola en el marc de la investigació sobre la fortuna que la família tenia a Andorra. El jutge els atribueix un suposat delicte de blanqueig de capitals continuat. La seva germana Mireia Pujol Ferrusola declararà el pròxim dimarts.

Oriol Pujol compareix per primera vegada davant d’un jutge per esclarir l’origen de la fortuna. Tots els membres de la família que ja han declarat van negar haver tingut comptes bancaris a l'estranger.

Segons el jutge, els membres del grup familiar actuaven amb un “patró similar de comportament”, ja que van mantenir els fons a Andorra Banc (Andbank) fins el 2010, any en que els van passar a Banca Privada d'Andorra (BPA) abans que el 2012 els “ocultessin” en fundacions panamenyes.

Oriol Pujol, per la seva part, va reintegrar els diners en metàl·lic, sent l’únic membre que actuava de forma diferent, i ara “se’n desconeix la seva destinació final”.

Pel que fa Marta Pujol, el jutge explica que disposava de quatre comptes a Andbank, associats cadascuna a un tipus de moneda. Segons De la Mata, el 2012 va transferir recursos a una fundació de dret panamenya i el 2014 va regularitzar 532.029 euros amb Hisenda procedents de comptes bancaris andorrans mitjançant una transferència a un compte del Banco Madrid que havia obert set dies abans. 

Pel que fa a Mireia Pujol Ferrusola, el jutge explica que va tenir un compte a Andbank des de 1992 a 2010, i el 2012 van anar a parar també a la mateixa fundació. El 2014 Mireia Pujol va regularitzar 1.072.767 euros procedents de comptes bancaris andorrans, també mitjançant una transferència a Banco Madrid. 

De la Mata detalla tots els moviments dels seus comptes bancaris i assenyala que la majoria dels fons ingressats mitjançant transferència en aquestes comptes bancaris que titularitzen cadascun dels germans Pujol Ferrusola i la seva mare Marta Ferrusola, prové principalment dels diferents comptes del fill gran a Andbank, encara que en alguna ocasió van ser Oleguer, Pere o Josep Pujol.

El jutge destaca que Jordi Pujol Ferrusola i la seva dona Mercè Gironès eren titulars de comptes bancàries a Andorra, com a mínim, des del 1992, i que en tots aquests anys havien introduït un “alt percentatge de fons en efectiu”, del que se’n desconeix l’origen. Recorda que tots dos van negar en les seves declaracions tenir o haver tingut comptes bancaris a l’estranger.