El vicepresident Oriol Junqueras presenta un recurs per sortir de la presó.

La defensa de Junqueras argumenta la manca de violència en els fets que se l'acusen, que no hi ha risc de reiteració delictiva perquè en el mateix programa electoral d'ERC s'apel·la al diàleg i que no es pot mantenir tancat entre reixes un dels candidats a la presidència de la Generalitat durant tota la campanya electoral. 

I en aquest sentit fa la següent declaració d'intencions en el cas que ERC guanyi les eleccions del 21-D: "El Sr. Junqueras té dret a participar dels actes de campanya, així com tindrà dret a exercir la representació política dels ciutadans si resultés escollit, com a diputat o com a President del Govern".

No violència

El recurs nega que s'hagi utilitzat en cap moment la violència en el procés cap a la independència i planta cara a l'expressió "explosions violentes", que el jutge Pablo Llarena argumentava en la seva interlocutòria per mantenir a la presó el vicepresident: ""Explosions violentes" que ni s'han produït ni mai es produiran".

De fet, la defensa del Vicepresident qualifica d'especulacions" les acusacions sobre l'ús de la violència i acredita que Junqueras és "pacifista" i que queda acreditat en el paper en la política del vicepresident per "treballar en contra del que representa l'acció violenta".

El recurs admet que Junqueras no podrà assumir responsabilitats polítiques durant uns mesos i apel·la al jutge que "no pot mantenir-se a la presó un actor polític durant tota la campanya i durant els mesos que es pugui endarrerir la conformació d'un Govern, ja que durant aquest temps no hi ha risc de reiteració". 

En el text del recurs l'advocat de Junqueras defensa que en cap cas s'ha utilitzat la violència necessària per a la imputació del delicte de rebel·lió: "La persecució de la independència d'una part del territori mitjançant el alçament violent és delicte. Fer-ho per la via pacífica és, no només
perfectament legítim, sinó que és una cosa que la mateixa Constitució promou d'acord amb la màxima encunyada pel Tribunal Constitucional que Espanya no és una democràcia militant". I concreta que l'ús de la violència en cap cas és un fet subjectiu a valorar: "La dissidència política és un valor. La protesta és un valor. La discussió és un valor. La violència no ho és".

I apel·la a la Constitució: "Repetim-ho: no només són els drets civils i polítics reconeguts internacionalment els que protegeixen al dissident polític, també ho fa la pròpia Constitució espanyola. És el text constitucional qui protegeix els independentistes".

La defensa de Junqueras al·lega que no està acreditat el risc de reiteració delictiva i que la valoració judicial no és objectiva. "L'anàlisi de riscos no s'explica de forma deguda a la resolució objecte de recurs. No s'exterioritza com podria arribar a cometre part del Sr. Oriol Junqueras un delicte de rebel·lió en les actuals circumstàncies, de connivència amb qui, en quines condicions i en quin fets objectius, racionals i actuals es basa per sostenir que això és possible", diu el text.

En campanya

El recurs es basa, en bona part, en la manca de capacitat reiterativa del delicte per part d'Oriol Junqueras que està a la presó des de fa un mes i que opta a la presidència de la Generalitat de Catalunya coma  candidat d'ERC.

En aquest sentit el text fa especial incidència en el fet que la presó és més una mesura per prevenir un delicte futur que queda desautoritzada en el mateix programa electoral d'ERC on es reconeix una voluntat de diàleg: "com a candidat en campanya electoral, no pot reiterar el delicte i aquesta realitat és incontestable. empresonar- preventivament avui pel que pugui fer en un futur incert ni és proporcional ni concorde a Dret, més quan la determinació del SrJunqueras amb un programa polític pacífic basat en el diàleg és ferma i real".

"Qualsevol resultat electoral suposarà, amb alta probabilitat, que el SrJunqueras no assumeixi cap responsabilitat política en diversos mesos i no pot mantenir-se a la presó a un actor polític durant tota la campanya i durant els mesos en què es pugui demorar la conformació d'un
Govern, ja que durant aquest temps no hi ha risc de reiteració", conclou el recurs.

Enfocats

El recurs també nega que Oriol Junqueras tingués coneixement de l'informe Enfocats, en el qual Llarena, també, es basa per mantenir-lo a la presó. Un document, que el recurs remarca que, ni tant sols contempla el referèndum de l'1 d'octubre: "Algú creu des de la més honesta convicció que si aquest document fos real i suposés un full de ruta del que s'anava a realitzar, no contemplaria el referèndum d'autodeterminació?".

La defensa de Junqueras considera nul aquest document com a prova i remarca que "l'anàlisi del document ENFOCATS és, per tant, un dels més grans errors jurídics i de valoració de l'Acte. La seva càrrega indiciària no es deriva més que del voluntarisme de les acusacions i és, per tant, nul·la".