El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha rebutjat aquest dilluns el recurs presentat per la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i la secretària primera de la Mesa, Anna Simó, en què apel·laven al principi d’inviolabilitat parlamentària com a eina per permetre el debat en la cambra. Tant Cs com PSC i el PP català han assegurat que la decisió del TSJC evidencia que no es jutja als membres de la Mesa per la seva opinió o posicionament polític sinó per haver-se "saltat les lleis".

Així ho ha remarcat el portaveu adjunt de Ciutadans, Fernándo de Páramo, que ha destacat que en el Parlament es pot debatre sobre qualsevol àmbit –“excepte sobre corrupció, perquè Carles Puigdemont no compareix”, ha apuntat- i que, per tant, a Forcadell se la jutja perquè “creu que està per sobre de les lleis, per sobre el bé i el mal”.

Des del PSC, i coincidint amb Cs, la portaveu del grup, Eva Granados, ha fet èmfasi en que la sentència no fa referència a les opinions dels membres de la Mesa, sinó a “la desobediència a una llei que ens emparen a tots”.

El portaveu del PP català, Alejandro Fernández, ha volgut reiterar el “profund respecte” del seu grup a les resolucions del tribunals. Tot i això, ha considerat que el recurs no tenia “massa sentit” i que, per tant, la resolució del TSJC era “previsible”.