Amb la CUP a banda, l’oposició en bloc ha criticat la nova remodelació del Govern de Carles Puigdemont. Des de Ciutadans i el Partit Popular fins a Catalunya Sí que Es Pot i el PSC han coincidit a denunciar el que consideren una nova “purga” en el si de l’executiu, per a deixar fora els qui dubten sobre el referèndum. Ho han fet en resposta al president de la Generalitat, que ha comparegut aquest dimecres al matí al Parlament per a donar explicacions sobre els últims canvis.

La líder de Ciutadans i cap de l’oposició, Inés Arrimadas, ha obert el torn de compareixences, desitjant en l’aspecte polític “un mandat curt” als nous consellers, que “no els doni temps a cometre il·legalitats”. La presidenta del grup parlamentari de Cs ha assegurat que és una crisi de govern “com una casa de pagès” i una “purga política”. S’ha preguntat “com podrà garantir el consens i la unió entre la societat catalana si no pot fer-ho entre els seus”.

“No importa que els nous consellers no hagin treballat fora de la política o que no tinguin res a veure amb les àrees”, ha afirmat Arrimadas, que ha afegit: “Han vingut a ser soldats del procés”. La dirigent de Cs ha retret a Puigdemont que hagi fet fora als qui “ho fan bé”, en referència a l’exconseller Jordi Jané després d’aconseguir la reunió de la Junta de Seguretat i la incorporació dels Mossos d’Esquadra al CITCO. Ha promès que tard o d'hora arribarà un “govern net, sense motxilles de corrupció, sense projectes de ruptura”.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha recordat que fa quinze dies el president de la Generalitat ja va donar explicacions pel cessament de Jordi Baiget com a conseller d’Empresa. “Com més ho explica, menys s’entenen els canvis”, ha ironitzat el líder socialista, que ha afegit que “no cal canviar de govern cada quinze dies”. En aquest sentit, ha citat el cas de Xavier Gibert, exnúmero dos de Cultura, “un secretari general que ens ha durat quinze dies”.

Miquel Iceta ha interpel·lat directament Carles Puigdemont, assegurant que “si en el que han de fer ara no hi cap Neus Munté, pensi-s’ho bé”. El president del grup socialista també s’ha referit al desbloqueig de la Junta de Seguretat per part de Jordi Jané. “És una manera ben estranya de reconèixer una feina ben feta”, ha dit. I ha conclòs: “Quan deixin de respectar la Constitució i l'Estatut no mereixeran cap respecte, s'ho hauran petat tot”.

Iceta: “Quan deixin de respectar la Constitució i l'Estatut s'ho hauran petat tot”.

El líder de Catalunya Sí Que es Pot (CSQP), Lluís Rabell, ha assegurat que “segurament sigui una crisi inacabada”, i que aquestes turbulències “reflecteixen la feblesa del projecte, que en comptes de cohesionar la societat catalana l’està dividint”. Segons Rabell, “s’està parlant d’un xoc de trens, però seria millor parlar de xoc de debilitats”. La nova remodelació “no transmet cap fortalesa, sinó una sensació de descomposició política”. Es tracta d’una “fugida endavant”.

“El mateix abast d’aquesta purga revela com els dubtes estaven arrelats en el govern de la Generalitat”, ha sostingut Lluís Rabell, que ha acusat el Govern de mentir sobre el referèndum de l’1-O d’octubre, perquè “no es pot celebrar un referèndum homologable i amb garanties”. Rabell li ha dit a Puigdemont que “tothom sap que no és cert, començant pels membres del seu govern". Segons el president del grup de CSQP, l’arribada dels nous consellers “només servirà per tancar en fals un cop més la crisi de govern”.

Xavier Garcia Albiol ho ha comparat amb les purgues de la Unió Soviètica

Qui ha anat més lluny ha estat el president del Partit Popular Català, Xavier Garcia Albiol, que ho ha comparat amb les purgues de la Unió Soviètica, “on no es cessava ningú, sinó que dimitien voluntàriament i eren enviats a Sibèria”. No obstant això, Albiol ha matisat que “en aquest cas, no els envien cap a Sibèria, però sí cap a casa”.

“Vostè ja ha instaurat una tradició: després de la sessió de control, ens parla de les víctimes setmanals”, ha dit el líder els populars catalans al president de la Generalitat. Albiol ha exigit unes noves eleccions autonòmiques: “És el millor que podria passar en aquests moments. Vostè sap que les úniques urnes que hi haurà en els propers mesos seran urnes per a unes noves eleccions autonòmiques”.

També ha intervingut el diputat no adscrit Germà Gordó, que s’ha limitat a agrair les explicacions de Puigdemont i la feina als consellers sortints, i desitjar sort als nous membres de l’executiu.