Els grups de Ciutadans, PSC, Catalunya Si Que es Pot i el PP s’han posicionat en el mateix bàndol a l’hora de carregar contra la Llei de Pressupostos de la Generalitat presentada per Junts pel Sí. Segons consideren aquests grups, els comptes del Govern són clarament insuficients en matèria social i il·legals, en referència a la disposició que preveu el referèndum. A més, els grups han retret al Govern la manca de diàleg durant la negociació.

El portaveu del principal partit de l’oposició, Carlos Carrizosa, ha avançat que Ciutadans no votarà a favor dels pressupostos “perquè no són democràtics perquè no s’adhereixen a les lleis vigents”. En concret, el portaveu de la formació taronja al Parlament, s’ha referit al dictamen del Consell de Garanties Estatutàries (CGE), que ha titllat de “curiós”, ja que són els propis membres del CGE, la gran majoria de Junts pel Sí, els que han declarat inconstitucional la disposició reservada al referèndum.

Per altra banda, Carrizosa ha definit els pressupostos “d’opacs i victimistes” i ha recordat que, mentre el Govern al·lega que no té suficient per cobrir la despesa necessària en educació, “augmenta en un 25% el pressupost destinat als viatges del senyor Romeva”.

La diputada del PSC, Alicia Romero, ha dedicat gran part de la seva intervenció a lamentar la manca de polítiques socials en els pressupostos que “no reverteixen el gruix de les retallades, no aposten de manera decidida per la lluita contra les desigualtats i ho fien tot a les famílies”.

Romero també ha posat de manifest la falta d’acords del Govern a l’hora d’aprovar els pressupostos, que quedaria palesa en les 1.200 esmenes que ha presentat l’oposició, i ha exigit al Govern que compleixi amb el seu compromís i doti de finançament a totes les esmenes que s’aprovin. “Nou i millor no són sinònims, i vostès no tenen moltes credencials per demostrar que serà millor”, ha considerat la diputada.

El portaveu de Catalunya Si Que es Pot, Joan Coscubiela, ha denunciat la relació entre l’aprovació dels pressupostos i la celebració del referèndum que ha fet Junts pel Sí i ha assegurat que uns comptes socials no han de ser incompatibles amb la convocatòria d’un referèndum.

Per aquest motiu ha qualificat els pressupostos de “kafkians, perquè s’han presentat més de 1.200 esmenes en contra la voluntat de Junts pel Sí, i esperpèntic, perquè seran aprovats per una força que critica la manca de polítiques socials”.

Durant la seva intervenció, el portaveu del PP català, Alejandro Fernández, s’ha referit bàsicament al procés “esgotat i esgotador”. Ha assegurat que el Govern té una manca de lideratge i l’ha qualificat de “circ imparable”, en referència a “l’ANC cridant a una espècie de Primavera Àrab, les ponències mal anomenades conjuntes, la democràcia de lectura única, etc”.