Els partits de l’oposició –CSQP, PP, C’s i PSC– no es resignen i han confirmat que mantenen converses per actuar de forma unitària amb l’objectiu de forçar que el Govern doni explicacions en seu parlamentària pel contingut de les declaracions del jutge Santi Vidal.

Aquest dimarts, la Mesa –òrgan de govern del Parlament– ha tombat la petició de C’s que, amb el suport dels grups de l’oposició, han demanat la compareixença del president, Carles Puigdemont, durant el proper ple. Una petició que ha tombat la Mesa amb els vots de JxSí i la CUP.

Tots els grups de l’oposició han coincidit que és necessari que el Govern doni explicacions en seu parlamentària sobre les afirmacions del ja exsenador, Santi Vidal.

El PSC descarta demanar un ple extraordinari, tal com demana el PP, perquè sospita que la Mesa el programarà al mes de juliol i, segons Eva Granados, no tindria sentit. Per això, aposten per aprofitar totes les oportunitats que es presentin per forçar el Govern a contestar preguntes sobre la qüestió.

En aquest sentit, Granados ja ha avançat que aquest dimecres demanaran la compareixença del vicepresident, Oriol Junqueras, i del secretari d’Hisenda, Lluís Salvadó, a la comissió d’Economia. A més, també ha advertit que aprofitaran totes les intervencions que el grup socialista té assignades al proper ple, per preguntar al Govern i conseller sobre el tema. “D’aquesta manera, tots els grups de l’oposició podem convertir el ple en un pseudople extraordinari amb interpel·lacions al Govern sobre aquest tema”, afirma Granados.

Comissió d’investigació

Per la seva banda, el portaveu adjunt de C’s, Fernando de Páramo, ha acusat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, d’”amagar-se” i “no donar la cara”. Davant d’això, s’ha preguntat “si té alguna cosa a ocultar” i si a Vidal “se li va escapar alguna veritat entre tanta mentida”.

Ha denunciat que la CUP i JxSí s’hagin posat d’acord per fer caure la compareixença davant d’un cas “tan greu” i ha acusat la coalició que dóna suport al Govern de “prendre el pèl” a la resta de grups dient que el vicepresident Oriol Junqueras té prevista una compareixença a la Comissió d’Afers Institucionals i que allà podrà respondre altres preguntes. “Ens sembla molt poc seriós”, ha valorat.

Davant d’això, i com ja va anunciar ahir la presidenta del grup parlamentari, Inés Arrimadas; C’s ha obert la porta a demanar una comissió d’investigació per aquest cas, si el Govern no compareix o si les explicacions no els convencen. De Páramo ha dit que la fórmula escollida no ha de ser el més important sinó que el més rellevant és aconseguir que el Govern doni explicacions “fins a l'última coma”.

CSQP

El portaveu parlamentari de CSQP, Joan Coscubiela, veu "inconcebible" l'actitud del Govern davant del cas Vidal, "intentant amagar el cap sota l'ala". Per la coalició d'esquerres, l'executiu català "fuig d'estudi" i per això consideren "desitjable i exigible" la compareixença almenys del vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, com a responsable de l'organització del referèndum, del Departament d'Economia i com a líder d'ERC. Ara bé, també avalen la compareixença del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, tal com han reclamat altres grups de la cambra.

En aquest sentit ha assegurat que han anunciat a la Junta de Portaveus que donaran suport "a totes les peticions" mentre no comparegui el Govern al Parlament. En ser preguntat en concret sobre un ple extraordinari com defensa el PPC, Coscubiela ha respost: "Anirem per fases. Si ens trobéssim en el manteniment d'obscurantisme, ens plantegem donar suport a altres iniciatives. Pas a pas".

Per Coscubiela, Junqueras hauria d'haver reclamat la compareixença al Parlament de forma voluntària. "Si greus van ser els comportaments i declaracions de Vidal en termes de qualitat democràtica, molt més greu és la resposta del Govern, en què ha desmentit que siguin certes però no ha desautoritzat ni sabem si creuen que és legítim enganyar Catalunya".

Per acabar, ha apuntat que tem que "no sols" Vidal hagi actuat en aquest sentit. "L'únic error de Santi Vidal és que s'ha passat de sal i pebre. Com hem vist amb el Brèxit, mentir no serveix de res", ha resolt Coscubiela.