Els eurodiputats d'ERC Josep-Maria Terricabras i Jordi Solé, i el del PDeCAT Ramon Tremosa, han denunciat davant del Parlament Europeu la ja coneguda com a 'Operació Precinte'. Ho han fet després que aquest dimecres es conegués la intenció del govern espanyol de precintar els col·legis electorals destinats a la votació d'un eventual referèndum i així impedir-lo.

Per aquest motiu, els eurodiputats decideixen adreçar una pregunta a la Comissió Europea, l'òrgan executiu comunitari, per saber si consideren que el fet de "precintar els col·legis electorals és una pràctica compatible amb el principi democràtic".

En el text presentat, els signants s'acullen a l'article 2 del Tractat de la Unió Europea (TUE), on s'estableix que la Unió s'ha de fomentar en "els valors de respecte de la dignitat humana, la llibertat, la democràcia, la igualtat, l'Estat de Dret i el respecte dels drets humans". També fan referència a l'article 7 d'aquest mateix tractat, que és el que estableix un mecanisme per constatar l'existència d'un risc clar de violació per part d'un Estat membre.

En aquests sentit, els eurodiputats pregunten a l'executiu comunitari si consideren que "l'amenaça de precintar col·legis electorals per evitar la celebració d'un referèndum és una violació del valor de la democràcia consagrat en l'article 2 del TUE i, per tant, prou raó com perquè, en el cas de materialitzar-se l'amenaça, s'activés el mecanisme que preveu l'article 7 contra el Regne d'Espanya".