La Mesa de la Comissió d'Investigació sobre l'Operació Catalunya sol·licitarà a la Mesa del Parlament que presenti una querella contra aquelles persones citades a declarar i que, tot i estar obligades, no han comparegut en seu parlamentària. Entre aquestes, s'hi troben l'exministre d'Interior Jorge Fernández Díaz; l'actual titular del ministeri, Juan Ignacio Zoido; la vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría; i el president de l'Executiu central, Mariano Rajoy.

Un dels principals problemes a què s'està enfrontant la Comissió sobre l'Operació Catalunya és la falta d'assistència i compromís dels compareixents. És per això que la presidenta de la comissió, Alba Vergés, ha comunicat aquest dimarts la voluntat de presentar un informe a la Mesa amb el nom de les persones que han evitat comparèixer en la comissió fins ara per tal que es prenguin mesures.

Segons han explicat fonts parlamentàries als mitjans, el reglament detalla que la Mesa del Parlament ha de donar compte a la Fiscalia de tots aquells compareixents que, tot i estar citats en qualitat de testimonis, no assisteixen a declarar. De fet, aquest mateix fet també el regula el Codi Penal, que estableix que els que no compareguin "seran castigats per un delicte de desobediència" i que, en cas d'autoritats o funcionaris, el càstig podria implicar fins i tot pena de suspensió del càrrec.

A més, l'informe s'acompanyarà, com ha proposat la diputada de la CUP Mireia Boya, d'una sol·licitud a la Mesa del Parlament per tal que es querelli contra els no compareixents a la comissió, ja que, segons ha assegurat, "és una falta de respecte al Parlament de Catalunya". 

Els deu noms que conformen la llista que es remetrà a la Mesa són el de l'exdirector de la Policia Nacional, Ignacio Cosidó; el cap de gabinet de Mariano Rajoy, Jorge Moragas; Jorge Fernández Díaz; Juan Ignacio Zoido; Soraya Sáenz de Santamaría; i el mateix Mariano Rajoy. Tampoc han comparegut, tot i estar obligats, els excaps de la UDEF José Luís Olivera i Manuel Vázquez; l'ambaixador d'Espanya a Andorra, Manuel Montobbio; i l'excomissari Enrique García Castaño.

Fracàs total en la sessió de dimarts

La sessió d'aquest dimarts ha estat un fracàs absolut, ja que de les set persones citades a declarar no s'ha presentat ni una. Algunes d'elles, com el director d'Ok Diario, Eduardo Inda, tornaran a ser citats a declarar després de tres dies, ja que així ho detalla el reglament.

Altres compareixents, com l'exagregat d'Interior a l'ambaixada d'Espanya a Andorra, Bonifacio Díaz, es trobaven fora d'Espanya i se'ls ha tornat a citar per al dia 25 de juliol.