La brigada contra rivals polítics que va activar la policia l'any 2012 va ser l'inici del que s'ha batejat com 'Operació Catalunya'. Dies després que s'activés la brigada, l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol preguntava "què collons és la UDEF?" en veure que els periodistes Eduardo Inda i Esteban Urreiztieta publicaven un informe elaborat suposadament per la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF).

Començaven a executar-se els plans contra els sobiranistes i començava, llavors, l'Operació Catalunya. Així ho publica avui Público, que fa un relat de com es va anar desenvolupant l'Operació i assegura que el tret de sortida va ser amb l'informe Pujol el 2012 i va continuar -almenys- fins el 2014 com demostren els àudios filtrats.

L'advocat del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) Manuel Villar -conegut com a comissari Villarejo- va oferir a l'exfinancer Javier de la Rosa arreglar els seus problemes amb la justícia i altres temes econòmics a canvi d'involucrar Pujol i els seus fills en un escàndol de comptes de diner negre a Suïssa. Però De la Rosa no va ratificar aquestes declaracions davant del jutge i Villar va deixar de pagar-li uns 200.000 euros.

Vicky i el Petit Nicolás

A De la Rosa s'hi suma la figura de la exparella de Jordi Pujol Ferrusola, Victoria Álvarez -coneguda com a Vicky-, que va rebre la trucada d'un tal Javier Hidalgo, suposat periodista de El Mundo. Hidalgo era el comissari Villarejo. És llavors quan entra en joc, també, el petit Nicolás, que s'havia trobat amb Villarejo i se'l relaciona amb algunes empreses del comissari. Nicolás es reuneix amb dos fills de Pujol i els fa xantatge proposant-los aturar la investigació a canvi d'informació compromesa sobre ERC.

Els elements de l'Operació Catalunya van agafant forma i les peces del trencaclosques comencen a dotar la història de sentit. I és que realment va haver-hi una estratègia per tombar els polítics independentistes, com ja va confirmar el comissari Villarejo davant el jutge, però el relat es va construint a poc a poc amb els diferents elements que van sortint a la llum.