El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha anunciat aquest migdia que els doctors Josep Baselga, Manel Esteller i Joan Massagué han estat els guanyadors del XXVIII Premi Internacional Catalunya “per la seva revolucionària tasca, especialment en la recerca oncològica, amb la qual han contribuït significativament a l’avenç de la biomedicina mundial”.

El cap de l’Executiu, que ha donat a conèixer el nom dels guardonats en el decurs d’una roda de premsa acompanyat de la doctora Anna Veiga, ha remarcat que amb aquest premi “es reconeix l’excel·lència, que té vocació de servei, i l’aportació a la millora de la humanitat” d’aquests tres especialistes, que “han contribuït de manera decisiva a intentar combatre malalties que són les primeres causes de mortalitat”.

Puigdemont ha felicitat els guardonats i ha assenyalat que aquesta és la primera vegada que es concedeix el Premi Internacional Catalunya a tres persones catalanes, però ha fet notar que “no se’ls concedeix per ser d’on són, sinó per la contribució rellevant que fan al món”. “Des de Catalunya ens disposem a construir un país, incardinar-nos al món, i ho volem fer amb aquesta vocació de fer aportacions a la humanitat”, ha reblat.

En aquesta mateixa línia, ha fet notar que aquest “és el premi del país que s’estimen i duen al cor” i que amb aquesta distinció “Catalunya pot dir també que porta al cor científics de prestigi internacional que en el seu país també són reconeguts”. Els tres doctors rebran la distinció en un acte solemne, presidit pel president, que tindrà lloc el pròxim 25 d’octubre a les 19 hores, al Palau de la Generalitat.

País potent

La doctora Anna Veiga ha destacat que “Catalunya és un país potent en biomedicina”. Respecte als guardonats, ha assenyalat que tot i que tots tres treballen en el camp de l’oncologia, el doctor Baselga “té una vessant més clínica, i també de recerca”, el doctor Massagué es dedica més a “la recerca fonamental” i el doctor Esteller “és un investigador ICREA (Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats), sistema que està donant uns beneficis importants perquè permet retornar al nostre país investigadors que han estat fent feina a fora”.

El Premi Internacional Catalunya, creat per la Generalitat el 1989, es concedeix anualment a aquelles persones que han contribuït decisivament amb el seu treball creador a desenvolupar els valors culturals, científics o humans arreu del món. En la convocatòria d’enguany han concorregut un total de 138 candidatures provinents de 57 països, presentades per 246 institucions i pels mateixos membres del jurat. L’any passat va ser guardonada amb el premi l’antropòloga i primatòloga britànica Jane Goodall.