Després de l’empresonament dels seus presidents, l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural han fet una crida a “continuar” i, si cal, “redoblar” les mobilitzacions. “Per molt que empresonin els nostres presidents, hi haurà gent qui prengui el relleu”, ha assegurat Agustí Alcoberro, vicepresident de l’ANC, que ha denunciat que Jordi Sànchez i Jordi Cuixart “són ostatges polítics del regne d’Espanya”. Ha recordat que les entitats estan formades per milers de socis i són capaços de mobilitzar-ne centenars de milers.

En els mateixos termes s’ha pronunciat Marcel Mauri, portaveu d’Òmnium, que ha constat la necessitat d’entrar en una nova fase de mobilitzacions, que “seran com sempre pacífiques i democràtiques”. A banda de la concentració amb espelmes d’aquest dimarts a Barcelona, n’hi haurà una altra també a la capital el dissabte a les cinc de la tarda. En els propers dies, ha explicat Mauri, anunciaran “noves accions i mobilitzacions” i donaran més detalls. L’objectiu, “que l’Estat reaccioni i la comunitat internacional vegi que hi ha un dèficit democràtic que ens obliga a mobilitzar-nos”.

Els empresonaments, ha denunciat Marcel Mauri, “situen l’Estat espanyol al nivell de països que no gaudeixen d’una democràcia plena”. En aquest sentit, ha apel·lat a l’esperit de les Diades, del 20 de setembre i de l’1 d’octubre per fer una demostració de civisme i pacifisme. “Crèiem que en absència de violència es podia parlar de tot, però l’Estat espanyol ens està demostrant que no”, ha lamentat.

Els líders accidentals de les entitats han pogut parlar amb els advocats de Sànchez i Cuixart, que els han transmès que estan “forts, serens i convençuts que no han comès cap delicte”. Agustí Alcobero ha assenyalat que no hi haurà cap canvi en l’organigrama: continuaran sent els presidents. No obstant això, s’han dotat dels “mecanismes necessaris” per si aquesta situació “es prolonga durant alguns mesos”.