L'arquebisbe de Barcelona, Juan José Omella, ha considerat aquest dimarts que les diferències entre el Govern de Catalunya i l'Executiu espanyol se solucionen amb diàleg i treballant "pel bé comú", posant-lo per davant dels interessos personals i polítics.

"El més important és avançar pel camí del diàleg; el diàleg és fonamental en la família, la societat i la política, en tots els àmbits. Si no hi ha diàleg, hi ha enfrontament", ha afirmat l'arquebisbe en una roda de premsa prèvia a la seva creació com a cardenal aquest dimecres al Vaticà.

"Afavorim el diàleg, evitem la confrontació i l'enfrontament entre uns i altres treballant pel bé comú. Jo crec que això hem de mantenir-ho per damunt dels nostres pensaments personals, de grup o polítics", ha afegit.

Omella serà un dels cinc cardenals que demà crearà el papa Francesc en el seu quart consistori i passarà així a formar part dels 121 purpurats del col·legi cardenalici que podran elegir a un futur pontífex en un conclave. D'aquests 121 electors, 53 seran d'Europa i 68 de la resta del món, cosa que demostra l'afany de Francesc per deixar clar que l'Església catòlica és universal, en paraules de l'arquebisbe.

Nascut a Cretes (Terol) l'abril de 1946, l'arquebisbe serà des d'aquest dimecres el vuitè cardenal de Barcelona. La decisió del papa de crear-li cardenal va ser una sorpresa, ha dit, perquè no era una cosa que havia buscat o imaginat al llarg de la seva vida. "Mai vaig somiar, quan era petit, (que podria) ser bisbe i moltíssim menys cardenal. Jo volia ser missioner a l'Àfrica o capellà de poble", ha confessat.

Aquest dimarts rebrà de mans de Francesc la birreta cardenalícia, vermella en memòria de la sang dels màrtirs que van donar la vida per defensar la seva fe, i l'anell, símbol del seu nou compromís universal amb l'Església catòlica.