L'arquebisbe de Barcelona, Juan José Omella, ha desvinculat el seu nomenament com a cardenal, anunciat ahir per sorpresa pel Papa, de la situació política catalana i ha tornat a demanar de "treballar pel bé comú, pel diàleg, que és absolutament necessari, i per la no-confrontació" a Catalunya.

Preguntat si el seu nomenament com a cardenal en aquests moments, quan encara no porta ni dos anys com a responsable de l'arxidiòcesi de Barcelona, i amb 71 anys, el que li fa que sigui elector papal durant 9 anys, ha tingut una cosa per veure amb la situació política a Catalunya, Omella l'ha desvinculat i s'ha remès al comunicat conjunt que fa uns dies van emetre tots els bisbes de Catalunya.

"Volem col·laborar i treballar amb el poble de Catalunya, on sabem que hi ha moltes sensibilitats, per la qual cosa demanem que es faci des de la comunió i no des de la confrontació", ha dit l'arquebisbe, que serà nomenat cardenal el proper 28 de juny. "És absolutament necessari el diàleg, escoltar-se els uns als altres i treballar tots pel bé comú", ha insistit el prelat.

Per sorpresa

Sobre la possible assistència de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, al seu nomenament com a cardenal el 28 de juny a Roma, Omella ha dit que encara és aviat per saber-lo i que ni tan sols no ha pogut parlar amb el Papa perquè ahir l'anunci li va agafar per sorpresa i no va suspendre la seva agenda, que el va portar a visitar un local de Càritas i la presó de Can Brians a la tarda.

"Vaig arribar a les 9 de la nit a casa. I aquest matí estic amb vostès", ha dit l'arquebisbe, que ha confessat, això sí, que des que es va anunciar que seria cardenal, el cinquè d'Espanya amb dret a elegir Papa, és a dir, menor de 80 anys, ha rebut un centenar de trucades|crides, encara que no ha revelat de qui.