El president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, ha sol·licitat aquest divendres a l'Advocacia de l'Estat que exerceixi accions legals contra l'acord del Govern de la Generalitat pel qual es crea la Comissió especial sobre la violació de drets fonamentals a Catalunya, “amb la finalitat de restablir l'ordre constitucional i legal". 

Lesmes ha afirmat que el decret de creació de la Comissió suposa "una flagrant, insòlita i injustificada violació d'un dels principis estructurals de qualsevol sistema constitucional mínimament avançat com és el respecte a la independència judicial”. El president del Tribunal Suprem també ha avisat que "el Govern de la Generalitat no pot, en cap cas, desenvolupar funcions de vigilància i control de les actuacions judicials". Lesmes també ha recordat que la Generalitat pot recórrer les decisions dels tribunals però sempre que aquesta tingui legitimació processal i material però no fer-ho sota "amenaces d'emprendre accions genèriques sense responsabilitat contra els jutges i tribunals per l'actuació que puguin desenvolupar", ha afegit. 

Per últim, el president ha estat molt contundent quan ha afirmat que "una vegada més, queda patent el menyspreu del Govern de la Generalitat pels fonaments de l'ordre constitucional nacional europeu". Aquesta denúncia se suma a les quatre associacions de jutges i tres de fiscals, que rebutgen la decisió del Govern de crear una comissió especial d'investigació de les violacions dels drets fonamentals per ajudar les víctimes de la violència policial desfermada l’1 d’octubre.