L'exmagistrat del Tribunal Suprem Xavier O'Callaghan Muñoz ha dit aquest dimarts que el jutjat central de l'Audiència Nacional (AN) li recorda a l'antic Tribunal de Orden Público (TOP), l'instància judicial especial del franquisme encarregada de la repressió del que la dictadura considerava delictes polítics i de garantir l'estabilitat del règim.

Dilluns, en conèixer que el fiscal Andrés Carballo, de l'AN, demanava presó incondicional per a Sànchez, Cuixart i Trapero, l'exmagistrat ja havia dit que és "impropi d'un país civilitzat empresonar als oponents polítics", com ha ordenat la jutgessa de l'AN Carmen Lamela.

L'Audiència Nacional és hereva directa del TOP. El mateix decret de dissolució del 1977 el reconvertia en Audiència Nacional, sense ni tan sols canviar els jutges i fiscals, ni de seu.

O'Callaghan és un dels dos dissidents que van votar contra la sentència del Suprem que fixava límit temporal per a reclamar les "clàusules sol" dels contractes hipotecaris abusius. Els altres vuit magistrats hi van ser favorables.

El cas va arribar al Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que va donar la raó a O'Callahgan i al seu col·lega Francisco Javier Orduña. Per a ells no havia d'existir límit temporal i els bancs havien de tornar tots els interessos excessius des del principi. La "data essencial" per reclamar havia de ser la de signatura de la hipoteca, i no la de publicació de la sentència.

El magistrat O'Callaghan, que també és catedràtic de Dret Civil de la Universitat Complutense, es va jubilar del Tribunal Suprem al setembre del 2016 en complir 75 anys. Estava assignat a la Sala Primera, del Civil.

Abans havia estat jutge a Sant Sebastià, en els anys del terrorisme etarra. Una de les seves decisions controvertides va ser donar suport a la decisió de prohibir la inscripció de Sortu (ara dins de Bildu) en el registre de partits polítics l'any 2008, en plena aplicació de la doctrina Garzón. El ponent d'aquella decisió va ser Carlos Lesmes, ara president del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Suprem.