La moció de la CUP que reitera la declaració de desconnexió del 9N burxa en les diferències internes entre CDC i ERC. Des del grup cupaire s’ha arribat a apuntar que han mantingut converses amb les dues formacions per separat.

El diputat Benet Salellas va admetre ahir a L’Oracle de Catalunya Ràdio que tenen més sintonia amb Esquerra que no pas amb Convergència en aquest tema, i va insinuar que, de fet, són els dos socis principals de JxSí els que han de posar-se d’acord. JxSí nega, en canvi, que existeixi cap diferència i asseguren que la negociació s'ha portat en tot moment de manera conjunta.

Malestar a JxSí

Les declaracions de Salellas, recollides per les agències, van arribar de manera gairebé immediata al Parlament, on a aquella mateixa hora se celebrava la reunió de la direcció de JxSí. El malestar dels presents va ser evident i explícit.

Poc es pensava Salellas quan es traslladava de Catalunya Ràdio al Parlament que la reunió que mantindria amb JxSí començaria escoltant els retrets de Jordi Turull i Marta Rovira per les declaracions que acabava de fer.

Va ser precisament la portaveu republicana la que es va encarregar de presentar la proposta davant la CUP per intentar consensuar un text, que allà mateix es va anar corregint i retocant.

Després que en un primer moment els diputats cupaires havien assegurat que no tenien intenció de canviar ni una coma del text tramitat, diumenge van matisar aquestes paraules per assegurar que accepten negociar però sense renunciar a l’essència de la proposta original.

En acabar la reunió, JxSí va fer una valoració molt positiva de la trobada mentre la cupaire Gabriela Serra insistia que no s’acceptarà rebaixar la moció en aspectes essencials ni buidar de contingut la seva proposta per adaptar-se a les exigències del TC.

El punt tres de la moció, que es refereix a l'actuació dels Mossos i a la necessitat que no exerceixin com a policia judicial obeint els requeriments de l'Audiència, continua sent un dels més complexos. La CUP ha assegurat que no està disposada a renunciar a aquest tema i s'apunta la possibilitat d'una votació separada. 

Acaba el termini

En qualsevol cas, aquesta tarda acaba el termini perquè JxSí presenti les seves esmenes al text de la CUP. Cal recordar que dimarts passat, la Mesa del Parlament va acceptar a tràmit la moció però amb la condició que abans de debatre’s en el ple es moduli el seu contingut per evitar entrar en confrontació amb la decisió del TC, que va declarar nul·la la resolució de desconnexió del 9N.

Segons la decisió de la Mesa, si la CUP manté la moció original sense introduir modificacions, la presidenta, Carme Forcadell, sotmetrà a decisió del ple si es manté o no aquest punt en l’ordre del dia.