Eren les 14:01 quan un cotxe negre blindat i batejat com "la Bèstia" s'aturava davant de la porta del Palau de la Moncloa. Els nervis envaïen el gabinet de la Presidència. Mariano Rajoy somreia dempeus ensordit per la ràfega de càmeres que immortalitzava el moment. Suportava –en silenci– un vestit blau marí i corbata de puntets, malgrat la sufocant calor madrilenya. El seu convidat baixava de l'automòbil, al compàs del cant dels grills que habiten als camps propers al recinte. Anava enfundat en un vestit blau també i duia corbata de ratlles. Portava un pin a la solapa. Encaixada de mans: l'Espanya en funcions rebia el president dels Estats Units, Barack Obama.

En un moment que els EUA estan a pocs mesos de celebrar les eleccions presidencials i l'Estat ha repetit les seves, la formació de govern ha copsat l'interès dels periodistes. Obama ha remarcat que les relacions diplomàtiques històriques i l'economia estan per damunt dels colors que ocupin l'executiu. "És important per a nosaltres que tinguem un govern espanyol estable i que funcioni bé, però la naturalesa de la nostra relació no depèn de quin partit hi hagi al poder", ha indicat el cap d'Estat americà, assegut al sofà de pell blanca de la Sala Tàpies.

El president americà ha exhibit un tarannà diplomàtic en tot moment. Segons han comentat fonts de l'executiu espanyol a El Nacional, el convidat de la Moncloa no volia comprometre les eleccions presidencials i la seva posició com a president sortint. Ha desitjat sort a Rajoy i ha fet constar que no li "competia, ni podia determinar" una qüestió domèstica com són les negociacions d'investidura. Tanmateix, té confiança que "en surti el govern que en surti" Espanya i els EUA seguiran treballant per les relacions de defensa i seguretat que els uneixen; "un ampli rang d'interessos" coincidents.

Rajoy sí que ha trencat la institucionalitat del seu interlocutor i ha aprofitat els minuts de prime-time per llançar una petició velada al PSOE. "Estic absolutament convençut que tothom actuarà amb responsabilitat", ha dit el president interí sobre la formació de govern. "No hem de jugar amb foc", ha afegit pel que fa l'estabilitat política, en un moment en què s'han d'aplicar directives de la Unió Europea, aprovar el sostre de dèficit i elaborar els pressupostos. "Seria una broma que es repetissin les eleccions. Una broma de molt mal gust", ha exclamat davant el mig somriure d'Obama.

El cap de l'Executiu espanyol ha acomodat la retòrica a la situació i ha apel·lat als acords en matèria d'exteriors i seguretat que "a excepció d'alguns casos molt puntuals" s'han aprovat en l'històric de l'Estat amb les principals forces polítiques. "El partit que ocupa el govern de la nació i la segona força", ha precisat Rajoy. La qüestió internacional, el Brèxit, les relacions amb Turquia, els refugiats, Líbia, Síria i l'OTAN,  –d'on havien arribat feia poques hores– han copsat el gruix de la trobada. 

El ministre en funcions d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, i el cap del gabinet de la Presidència, Jorge Moragas, els han acompanyat. La reunió ha durat 40 minuts, una estona breu per a dos països que portaven més d'una dècada sense veure's. "Tornaré a Espanya com a expresident. Compartim valors: dignitat, Estat de Dret, treball en l'àmbit internacional... Espero que avui pugui afermar un precedent. I que no passin 15 anys més", ha dit Obama. Feia referència al fet que la darrera trobada entre executius es va produir el 2003 amb els expresidents respectius José María Aznar i George Bush. 

Barack Obama i Mariano Rajoy / EFE

Els populismes

Espanya i els EUA han trobat un comú denominador de preocupació en el populisme. Preguntat pel candidat republicà Donald Trump, Obama no ha cedit en el seu discurs de caire institucional. "No vull comentar-ho. Tinc molta confiança en el poble estatunidenc: els seus valors, la decència, el sentit comú", ha tancat. Però sobre l'auge d'aquesta ideologia, el nord-americà ha fet una recomanació a Rajoy i a la UE. "Hi ha connexions entre impulsos i veus populistes, ho hem vist amb el Brèxit. Si la integració a nivell mundial no és equitativa i només ajuda les elits, veurem un populisme cru que ens envairà. Calen polítiques que tractin la iniquitat", ha sentenciat.

El pernil i la caixa de vidre

La cruesa de les relacions internacionals no ha impedit que Obama exhibeixi el seu tarannà més íntim i familiar. El president dels EUA ha agraït la "càlida" acollida després del tiroteig de Dallas, com també el bon tracte que ha donat Espanya a la seva dona, Michelle Obama, i les seves filles. "El menjar, la cultura, la gent, el clima és una cosa irresistible. A mesura que els fills creixen no volen anar amb els pares, però si li dius que aniràs a Espanya, és una manera de subornar-les", ha tancat el convidat de la Moncloa.

De menjar espanyol, Barack Obama i la família en podran gaudir una temporada: Mariano Rajoy li ha regalat un pernil, un suport perniler i un ganivet. L'americà li ha tornat el gest amb una caixa de vidre amb l'escut dels EUA i la seva firma incrustada. Sembla que la idiosincràsia dels països també llueix en els regals diplomàtics que aquests s'intercanvien.

Reunions amb l'oposició

Després de passar per La Moncloa, Barack Obama s'ha reunit els partits de l'oposició durant deu minuts a la base naval de Torrejón de Ardoz. El president nord-americà feia tard i ha pogut intercanviar unes breus paraules amb Pedro Sánchez, Pablo Iglesias i Albert Rivera abans de pujar a l'avió Air Force. Sánchez ha mostrat la gratitud per la trobada i li ha parlat de bàsquet, l'esport preferit del socialista. Rivera ha reafirmat el seu compromís amb l'OTAN i Iglesias li ha regalat un llibre sobre la "Brigada Lincoln", els brigadiers americans que van lluitar al bàndol republicà durant la guerra civil.