El president dels Estats Units, Barack Obama, s'ha acomiadat avui d'Espanya apostant per una nació "forta i unida" que també és "un dels aliats transatlàntics més estrets" del seu país. Després d'haver-se reunit amb el rei Felip VI, el president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, i, si més no breument, amb els dirigents dels tres principals partits de l'oposició, Obama es va traslladar a la tarda a la base naval hispano-nordamericana de Rota per adreçar-se a les tropes nord-americanes.

"Tenim un compromís amb els nostres aliats transatlàntics que no canviarà... Això inclou una Espanya forta i unida, un dels nostres més estrets aliats", va dir davant els prop de tres mil militars destinats a Rota, un enclavament militar d'ús compartit entre EUA i Espanya des de fa 63 anys i que per primera vegada ha estat visitat per un president nord-americà. Després d'agrair l'hospitalitat amb la qual ha estat rebut pels seus amfitrions, Obama, que ha promès tornar a aquest país, va afegir amb vehemència: "No podríem demanar un millor aliat que Espanya".

La base de Rota, situada a Cadis, ha estat l'última parada del viatge d'amb prou feines un dia que ha fet a Espanya el president Obama, i que s'ha escurçat a causa de les tensions racials dels últims dies a la ciutat texana de Dallas, on es traslladarà dimarts que ve. "A tots els nostres amics espanyols: gràcies per la seva amistat i gràcies pel seu servei", va afirmar Obama, que va destacar el "excel·lent" treball dels "mariners de l'Armada espanyola".

Així mateix va assegurar que EUA i Espanya comparteixen valors bàsics i "treballen junts" a Rota perquè consideren "que la gent a tot el món ha de poder viure amb seguretat i dignitat". "Això és el que defensa Estats Units, la qual cosa defensa Espanya i el que defensa l'OTAN. I anem a seguir units per defensar els reptes dels nostres temps", va afegir.

El mandatari es va acomiadar amb un "Déu beneeixi Espanya" de l'acte a Rota, on també va visitar el buc USS ROSS, un dels quatre destructors nord-americans de la classe "Arleigh Burke" que EUA ha desplegat entre 2014 i 2015 a la base per conformar l'escut antimíssils de l'OTAN.