El secretari quart de la Mesa del Parlament, Joan Josep Nuet, ha estat el darrer dels membres de la Mesa en presentar al·legacions contra els advertiments d'inhabilitació que els han arribat per part del Tribunal Constitucional (TC). Ho ha fet aquest dimarts amb una premissa molt clara: "La Mesa del Parament no es pot convertir en un petit TC".

Nuet ha explicat des de la sala de premsa del Parlament que la Mesa "no pot autocensurar-se ni prejutjar quin serà el resultat d'un tràmit parlamentari" i, per tant, no pot impedir que es debati sobre qualsevol tema sempre i quan es compleixi amb el reglament de la cambra. El TC ha obert un procediment contra els membres de la Mesa per haver permès que les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent es debatessin al Ple.

"No acceptem el paper de la Mesa com a tribunal intern", ha insistit el coordinador general d'EUiA i diputat de CSQP.

Nuet ha fet arribar les al·legacions al TC via TSJC, el camí invers que va fer la notificació que l'Alt Tribunal li va fer arribar durant el mes d'agost.

Ara esperarà la resposta, tot i que està convençut que no serà la última vegada que el TC es dediqui a "pressionar" la Mesa per intentar evitar el debat de les qüestions relacionades amb el procés sobiranista. En tot cas, el secretari quart de la cambra ha insistit que cap tribunal pot coartar el "dret a la iniciativa política" d'una formació parlamentària.

Les al·legacions de Nuet

Nuet basa les al·legacions en 10 punts amb un leitmotiv: "Estic convençut que el Ple del Parlament no vulnera cap precepte constitucional i, en tot cas, té dret a prendre i adoptar aquelles resolucions fruit de la iniciativa dels diputats dels grups parlamentaris".

El document que ha enviat el secretari quart de la Mesa al TC recorda que la doctrina parlamentària considera que les resolucions, com la de les conclusions del procés constituent, expressen "actes de naturalesa essencialment política sense força legal d'obligar i tampoc la capacitat d'afectar l'ordenament jurídic al qual estan subjectes els poders públics i la ciutadania".

Per això, apunta tot citant jurisprudència constitucional, que només quan el procediment parlamentari hagi conclòs es podrà determinar si una norma o una llei és inconstitucional. "Com diu el TC, mentre no s’esgoti el procediment no hi pot haver altra inconstitucionalitat que la que resulti de la infracció de les normes que disciplinen aquest procediment", assenyala en el document.

El reglament del Parlament, però, no va ser violentat segons ell. Nuet reconeix que no comparteix la forma amb què JxSí i la CUP van decidir incloure les conclusions de la comissió d'estudi al Ple del passat 27 de juliol, però afirma que, en cap cas, contravenia els procediments establerts.

A favor del debat

Les al·legacions de Nuet també subratllen que la Mesa del Parlament no pot coartar el debat polític i la seva funció s'ha de limitar a "la verificació dels requisits formals exigits a les iniciatives pel reglament i la llei". D'aquesta manera, s'exclou de les seves funcions "que aquest acte de qualificació pugui comportar un judici d’oportunitat sobre el contingut de la proposta".

A més, afirma que el TC "no inclou com un element associat a la suspensió (de la resolució del 9-N) la prohibició expressa d’admetre a tràmit, per la seva presa en consideració o per al seu debat o votació en seu parlamentària, qualsevol iniciativa de caràcter legislatiu o de qualsevol altra índole que, directa o indirectament, pretengui donar compliment a la resolució suspesa".

De fet, si l'Alt Tribunal hagués inclòs aquest precepte en la sentència, també impediria que el Parlament pogués debatre sobre els compromisos en polítiques socials que s'incorporen en l'annex de la resolució.

Per tot plegat, Nuet considera que ni els grups parlamentaris que van aprovar les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent ni la resta de membres de la Mesa han contravingut ni el reglament del Parlament ni la sentència contra la resolució del 9-N. De fet, tot i que ell va votar en contra tant del debat al Ple de les conclusions com de la resolució suspesa, Nuet afirma en l'escrit d'al·legacions que hi hauria votat a favor si s'hagués arribat a un acord polític amb els partits proposants.