L'any nou ha portat pocs canvis en la política. La Fiscalia dóna un nou cop de porta a Catalunya i les seves institucions proposant ara una nova querella contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, però, també, contra part de la Mesa per haver permès que es votessin les conclusions del procés constituent

Segons publica La Vanguardia, la querella aniria dirigida també a Lluís Corominas, Anna Simó, Ramona Barrufet –els tres de Junts pel Sí– i Joan Josep Nuet –de Catalunya Sí que es Pot (CSQP)– per ser coneixedors de les resolucions del Tribunal Constitucional (TC) i, tot i així, tirar endavant la tramitació de les propostes per assolir l'autodeterminació de Catalunya.

Ja el passat 14 de desembre, l'alt tribunal va protagonitzar la suspensió cautelar de les resolucions aprovades pel Parlament impulsant el procés constituent, entre elles, la que donava suport a la celebració d'un referèndum el 2017 amb l'aval de l'Estat o sense.

Contrari a la Constitució

L'informe del fiscal, que ocupa 22 pàgines, considera que el full de ruta és contrari a la Constitució i demana que es dedueixi testimoni de particulars per tal d'"exigir la responsabilitat penal que pogués correspondre" als membres de la Mesa del Parlament.

Precisament per això, la Fiscalia avisa que tant Forcadell com els altres quatre membres de la Mesa comptaven tant amb les notificacions del TC, com amb l'advertència de la possible il·legalitat de la decisió que prenien i, malgrat això, van tirar endavant amb la votació.

Per tot plegat, el fiscal demana la nul·litat de les resolucions aprovades el 6 d'octubre i que es torni a avisar la presidenta del Parlament, així com el president del Govern, Carles Puigdemont, i altres membres del Govern, que ha de complir amb les advertències de l'alt tribunal.