La Fiscalia acaba de presentar una nova querella, ara contra els màxims responsables de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Neus Lloveras i Miquel Buch, perquè han contribuït a "promocionar i organitzar la celebració d'un referèndum que pretén soscavar tot l'ordre constitucional".

Els acusa dels delictes de desobediència, prevaricació i malversació de fons públics. Per la qual cosa, a banda de la inhabilitació, suposaria penes de presó.

El màxim responsable de la Fiscalia a Catalunya, José María Romero de Tejada, dona una ordre clara tant als alcaldes de tots els municipis de Catalunya com a tots els cossos policials de retirar la propaganda del i de requisar tot el que pugui servir per fer el referèndum. Des de les urnes fins als cartells del . De la propaganda que es pugui generar des del sector del no, la querella no en diu res.

El Fiscal demana, com a mesures cautelars, el tancament de les webs de l'AMI i l'ACM i de qualsevol mitjà telemàtic, xarxa social o web que "impulsi i doni apariència de cobertura legal i de normalitat" al referèndum.

També requereix als alcaldes de tots els municipis de Catalunya que no deixin fer difusió del referèndum. Els demana que donin instruccions per "prohibir imprimir, col·locar o difondre, per qualsevol mitjà cartells de foment de la participació a favor del  i que retirin els cartells que ja s'hagin col·locat. També els exigeix que impedeixin "qualsevol recurs personal o material per a la celebració del referèndum".

Ordre directa a la policia de requisar material

El fiscal en cap de Catalunya, José María Romero de Tejada, demana imposar una fiança a Buch i Lloveras i que es cridi a les forces de seguretat de l'Estat, Guàrdia Civil, Policia espanyola i Mossos d'Esquadra, perquè impedeixin "la promoció, organització i celebració del referèndum" i que requisin tot el material de propaganda de l'1-O.

L'ordre especifica que s'intervinguin urnes, paperetes i manuals d'instruccions per als membres de les meses electorals, elements informàtics i tota la propaganda del .

El mail de Buch i Lloveras 

La querella es basa en un mail dels presidents de l'AMI i ANC amb què fan arribar als consells comarcals i ajuntaments la informació sobre el referèndum per utilitzar durant la campanya que just comença aquesta nit.

mail lloveras i buch

Llegiu aquí la querella