El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha anunciat que el nivell de risc d'amenaça terrorista es manté a 4, alt risc, en una escala de 5. Tot i això, es reforçaran els dispositius de seguretat en esdeveniments d'afluència massiva i zones turístiques, els equips de prevenció i de reacció davant d'atac terrorista i els equips de seguretat locals d'arreu d'Espanya.

Així ho ha decidit la mesa extraordinària de valoració d'amenaça terrorista dos dies després dels atemptats a Barcelona i Cambrils, que han deixat almenys 14 morts. La reunió ha comptat amb la presència de responsables dels Mossos, dels serveis d'informació de l'Estat, de la Guàrdia Civil i Policia Nacional, del CNI i de la policia basca, a més d'experts del centre especialitzat en terrorisme. 

El ministre també ha donat per desarticulada la cèl·lula terrorista responsable dels atemptats a Barcelona i a Cambrils. A més, ha assegurat que no hi ha risc d'un nou atemptat imminent. Tot i això, s'ha negat a donar informació més concreta sobre el reforç de dispositius per no donar pistes a possibles atacants. "S'adaptaran a cada lloc i a cada moment", s'ha limitat a dir.

Més de 250 avisos de radicalització

La mesa de valoració es reuneix cada dijous i decideix quines són les actuacions pertinents segons els consells dels experts. En aquest sentit, Zoido ha demanat "tranquil·litat i confiança" a les autoritats. Pel que fa les actuacions d'aquests últims dies, ha destacat els contactes "fluids i constants" entre els diversos cossos policials i administracions de Catalunya i de l'Estat.

Paral·lelament, el Ministeri de l'Interior ha rebut més de 250 trucades al telèfon habilitat per avisar de focus de radicalització. Alguns dels avisos feien referència a persones que ja estaven sent investigades prèviament per la policia per relació amb el terrorisme, segons ha explicat Zoido, que ha destacat la importància de la col·laboració ciutadana.