La revista d’informació nord-americana Newsweek ha publicat un article defensant el dret dels catalans a un referèndum d’autodeterminació.

Després d’explicar al lector nord-americà què és Catalunya i posar de relleu l’existència d’aquesta “identitat nacional” que alguns encara desconeixen, es fa un recorregut pel moviment independentista. S’afirma que va començar “formalment” l’any 1922, que es va trencar a partir de la dictadura de Franco, i que no ha estat fins a 2006 que s’ha “renovat” i s’ha tornat quasi bé majoritari.

Davant d’això, Newsweek no té pèls a la llengua per demanar a l’Estat que permeti el referèndum. “Espanya hauria d’aprendre la lliçó de Gran Bretanya i deixar als catalans fer el seu referèndum”, explica. La raó, per a la revista, és que “el referèndum és exactament el mateix que democràcia”. A més, això marcaria un precedent: “Una Catalunya lliure i independent il·lustraria una cosa important: és possible que un territori adquireixi pacíficament la independència i es mantingui integrat comercialment en l'economia mundial”.

En aquest sentit, Newsweek matisa que “el resultat podria ser sorprenent”, i és que “fa dos mesos les enquestes mostraven que el 49,4% dels catalans estaven en contra de la independència”. Això sí, també fa bo aquell argument ben conegut a Catalunya que diu que “L’Estat és una fàbrica d’independentistes”, i afirma que “com més tirà i opressiu es comporti el govern espanyol amb els catalans, més probable és que ells busquin la independència”.

La revista nord-americana tanca l’article afirmat que “s'hauria de permetre a la gent triar com es volen regir”.