El govern espanyol provarà de convèncer al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, perquè assisteixi a la Conferència de Presidents. Per aconseguir-ho, segons apunta El independiente, l'Executiu de Rajoy iniciarà les negociacions d'alguns dels 46 punts del document que el president va entregar al seu homòleg espanyol, Mariano Rajoy, el passat 20 d'abril. Segons han apuntat fonts governamentals, "de les 46 peticions, 40 podrien ser admeses" en la negociació amb el Govern.

D'aquesta manera, després d'ignorar el document durant mesos i de l'esbatussada Santamaría-Homs al Congrés, el govern espanyol decideix ara obrir-se a l'acord. L'objectiu és que Puigdemont assisteixi a la reunió dels presidents autonòmics amb el govern central, de la mateixa manera que el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, que anirà al Consell de Política Fiscal i Financera.

No hi haurà consulta

Tot i que el govern espanyol podria assumir alguns dels punts destacats, es manté ferm en alguns aspectes clau: no acceptarà cap referèndum sobre la independència de Catalunya, com tampoc ho farà en l'acció exterior de la Generalitat, la creació del Consell de Justícia de Catalunya o la cessió de competències en el sector elèctric.

Una llarga història

La cita d'Artur Mas amb Rajoy, el juliol del 2014, va servir perquè l'aleshores president de la Generalitat portés un document amb 23 reclamacions concretes de les quals se'n va complir només una. L'abril del 2016, en un segon intent, Puigdemont va entregar un document amb 46 exigències al president del govern espanyol.

Aquest text s'estructurava en quatre blocs de reivindicacions: la relació entre Catalunya i Espanya, els drets socials -amb reformes en les polítiques social i fiscal-, els incompliments de l'Estat amb Catalunya i la judicialització de la política. Fins al moment, el govern espanyol ha fet cas omís al document i no ha fet cap reforma.