L’acte de lliurament de la Medalla d’Or de la ciutat de Barcelona a títol pòstum a l’expresidenta d’Òmnium i diputada de JxSí, Muriel Casals, s’ha convertit en un homenatge als seus ideals i les seves lluites.

Així ho han subratllat les intervencions del president, Carles Puigdemont, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. L'homenatge es fa el dia abans que es compleixi el primer any de la mort de la diputada de JxSí, com a conseqüència d'un atropellament a Barcelona.

Puigdemont, que ha assegurat que la “dolça fortalesa” de Casals es va convertir en un icona del moment polític i social que vivim, ha recordat que defensava la independència de Catalunya perquè era “feminista, ecologista, progressista, republicana, catalanista, europeista i demòcrata” i perquè entenia que “la millor manera de viure en plenitud tot això era des de la sobirania de l’Estat propi”.

Puigdemont preveu moments feliços i altres no tant

El president ha assegurat que moltes coses han canviat en aquest any en què ha faltat Casals, però el que no ha canviat és “el molt que ens agradaria compartir amb ella els moments que vindran, alguns feliços, altres potser no tant”.

Prèviament ha estat Forcadell qui ha evocat la lluita de l’expresidenta d’Òmnium per la llibertat col·lectiva del país i per a tota mena de projectes socials i de defensa dels drets humans. Després de recordar una frase de Casals en el sentit que “viure en llibertat consisteix a saber respectar qui pensa diferent”, ha advertit que “en aquests moments, tenir en compte aquesta idea és molt important”.

Ha estat l’alcaldessa Colau finalment, qui ha volgut fer extensiu el reconeixement a Casals a totes aquelles persones que "l’han acompanyat i estimat en les idees, en els valors, en les maneres de fer”. “En el passat i sobretot ho seguireu fent en el present, a tothom que ha compartit aquesta trajectòria i projecte carregat d’esperança en el futur”, ha reblat.

Prèviament Colau ha lliurat la medalla d’Or de la ciutat a Laia Gasch, filla de Casals, que ha anunciat que la família ha decidit donar la indemnització per l’atropellament que va patir la diputada a Òmnium per dotar el premi de comunicació que portarà el seu nom. En l’acte han intervingut també el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, i i el primer tinent d’alcalde, Gerard Pisarello.