La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, ha reiterat el compromís del Govern de celebrar la cimera pel referèndum el dia 23 de desembre, i ha assegurat que no entén la postura de determinats sectors del Govern espanyol: “La cimera es farà, i es farà el dia 23 de desembre. No entenem que algú pugui pensar que no ens reunirem”, ha detallat aquest dijous en una entrevista a Catalunya Ràdio.

Munté ha assegurat que el compromís amb la celebració és total i ha detallat que serà una trobada “d’agents polítics i socials que buscarà teixir el màxim consens”, alhora que ha criticat les paraules de la líder de C’s, Inés Arrimadas, que qualificava en una entrevista ahir a TV3 d'“error i pèrdua de temps” la celebració de la cimera i demanava al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, desconvocar-la.

Sobre la posició del Govern en aquesta cimera que tindrà lloc el 23 de desembre, Munté ha asseverat: “Com a govern treballarem per trobar punts de consens i d’acord entre els diversos agents”. Munté ha detallat que “encara no hi ha hora ni ordre del dia de la cimera”, encara que ha dit que es farà públic en els pròxims dies.

La consellera ha declarat que el referèndum “no depèn dels tribunals ni dels jutges”, i ha demanat a l’Estat resoldre els conflictes per la “via política i no pas judicial”.

Preguntada sobre si la cimera podria celebrar-se al Parlament, Munté ha insistit: “La cimera es pot celebrar al Parlament de Catalunya. És una opció, però ho hem d’acabar de discutir”.

Munté ha manifestat que “hi ha una majoria absoluta al Parlament que vol fer el referèndum”, i ha dit que al carrer també existeix aquesta voluntat, valorant-la en un 80%.

 ‘Operació Diàleg’

Munté s’ha mostrat taxativa amb l’anomenada Operació Diàleg i l’ha qualificat de “fictícia i maquillatge”: “No hi ha operació de diàleg. Les mans les tenen plenes de situacions judicials i d’amenaces d’inhabilitació”, ha dit, i ha criticat l’actitud del Govern espanyol amb la judicialització del procés.

Sobre una possible reunió entre la vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría i el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, Munté ha explicat que “encara no hi ha data per a la reunió”, i ha assegurat que el Govern manté l’oferta de diàleg amb l’Estat.

Suport a Jané

Munté ha reiterat el seu suport al conseller d’Interior, Jordi Jané, davant de les crítiques de la CUP: “Independentment del to i de qui parli, estem al costat dels Mossos d’Esquadra, del conseller Jané i del Departament d’Interior”.

La consellera ha fet referència a l’enquesta de seguretat de Catalunya i ha assegurat que la ciutadania té “una valoració molt alta dels Mossos” i ha dit que és “la més alta dels darrers anys”.