La consellera de Presidència, Neus Munté, ha assegurat avui que el referèndum anunciat pel Govern tindrà "plenes garanties", i ha demanat al PSC que "ajudi" a influir al govern de Mariano Rajoy perquè el diàleg "sigui possible" i s'impulsin reformes de "marcs normatius obsolets i immorals".

En una interpel·lació en el ple del Parlament, el portaveu adjunt del PSC en la Cambra, Ferran Pedret, ha retret al Govern que, davant les sol·licituds del seu partit per conèixer els informes i estudis amb els quals treballa l'executiu català per a una qüestió "tan delicada" com una secessió i el referèndum, "fins ara no n'hàgim obtingut resposta".

Així, el PSC va demanar "documentació relativa a qualsevol encàrrec de la Generalitat a l'Institut d'Estudis d'Autogovern o altres organismes davant una eventual secessió", ha dit Pedret, que ha considerat que el Parlament ha de "disposar de tota la informació sobre el que el Govern està fent en aquesta matèria".

"D'acord amb què afirma el Govern que el tràmit per a la secessió serà fàcil si no hi ha estudis sobre el tema? La pregunta és si no tenen estudis fets o si en realitat no ens ho volen dir", ha suggerit.

De la seva banda, Munté ha deixat clar que el PSC "té tot el dret a requerir informació" i la Generalitat ha donat "la informació que existeix", però ha recordat que "les funcions d'assessorament de l'Institut d'Estudis d'Autogovern no impliquen sempre i necessàriament l'elaboració de documentació escrita".

Munté ha afirmat que el procés d'independència es produirà amb "plenes garanties i dins del marc legal, aquest és el terreny en el qual estem treballant", com també que "el referèndum, si pot ser, sigui acordat, perquè entenem que és perfectament possible, es tracta de voluntat política i no de legalitat".

"Atenent que el seu partit té capacitat d'influir en el Govern de l'Estat, perquè han contribuït a constituir el govern que presideix Rajoy, nosaltres no donem el diàleg per mort, però vostès farien bé a ajudar que el diàleg sigui possible. Per què no contribueixen, en la seva nítida trajectòria democràtica i constructiva, a modificar marcs normatius obsolets i que poden ser immorals?", ha plantejat la portaveu de la Generalitat.

La consellera ha insistit que "aquest govern no se salta la llei" i que la secessió s'efectuarà "de l'única manera que es pot fer, de manera ordenada, amb plenes garanties jurídiques i democràtiques i amb la necessària validació ciutadana a les urnes, amb el mecanisme més clar i acceptable, que és el referèndum, si pot ser acordat amb l'Estat".

Pedret li ha respost que la solució "democràtica" que planteja el PSC passa per un doble referèndum, el de ratificació de la reforma constitucional per convertir a Espanya en "una federació democràtica i social", i el d'un nou Estatut que, ha dit, "bé podria donar naixement a un Estat català federat amb la resta d'Espanya".

"Nosaltres estem al costat que la gent pugui pronunciar-se sobre el seu futur polític, però això no significa avalar qualsevol forma o camí que vostès escullin, no vol dir que els ho puguem avalar tot", ha advertit.