La consellera de Presidència, Neus Munté, ha defensat aquest dilluns els pressupostos del 2017 com una eina essencial per poder celebrar un referèndum i "situar el país a les portes de convertir-se en un Estat si així ho decideixen els seus ciutadans", així com per posar l'accent de l'acció política del Govern en el benestar social, el creixement econòmic i el progrés. Els nous comptes, segons la conselleres, prioritzen les polítiques destinades per "millorar i garantir el benestar dels ciutadans".

Ho ha fet en la Comissió d'Assumptes Institucionals (CAI) del Parlament, en la qual aquest dilluns ha presentat els comptes desglossats del seu departament per a aquest any. Tots els consellers faran el mateix en les seves respectives comissions al llarg d'aquesta setmana com a pas previ a la votació global dels Pressupostos 2017 en el ple previst per al 8 de febrer.

Munté ha detallat que el projecte pressupostari preveu per a la cartera de Presidència un total de 411,7 milions d'euros, un 2,14% més que en els anteriors comptes -que eren de 403 milions-, dels que "una part molt important" es destinarà a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). Un augment que considera "important i necessari" per a la televisió pública catalana, a causa de l'evolució del mercat de les noves tecnològies.

Altres dels capítols que augmenten, segons el departament, són les partides destinades a comunicació, a l'Institut Català de la Dona (ICD), a Esports i a les TIC, destinades a "millorar i garantir el benestar dels ciutadans i ciutadanes".

Contra la violència masclista

També ha explicat que, des de l'àmbit d'Atenció Ciutadana, es preveu canviar la tarifa del telèfon 012 perquè sigui un 50% de mitjana més barat, i que un dels eixos principals dels comptes de Presidència està centrat en les polítiques de dones per afavorir la igualtat efectiva i acabar amb la xacra de la violència masclista -que el 2016 es va saldar amb set dones mortes-.

Per a això, es preveu incrementar un 8,15% el pressupost de l'Institut Català de les Dones (ICD) -de 7,3 milions a 7,9-, principalment per potenciar la formació de personal i ampliar les subvencions a entitats sense ànim de lucre. Munté ha volgut subratllar que les polítiques d'igualtat són interdepartamentals i que també preveuen un codi ètic per a mitjans de comunicació, un pla de formació i un observatori específic, entre altres iniciatives.

Jocs de la Mediterrània

Al capítol d'esport, Munté ha detallat que els comptes preveuen un increment del 16,1% fins als 8,5 milions, dels quals 6,2 corresponen a l'aportació per construir infraestructures compromeses pel Govern per al desenvolupament dels Jocs de la Mediterrània a Tarragona.

També ha explicat que el pressupost del 2017 preveu un increment de l'11,81% als capítols de societat de la informació i telecomunicacions, fins als 12,3 milions d'euros, destinats a tres eixos principals: "Fer de Catalunya un país cibersegur, la digitalització i la connexió en xarxa de Catalunya garantint la cohesió territorial i la igualtat d'oportunitats".