La consellera de Presidència, Neus Munté, ha volgut començar la roda de premsa posterior a la reunió del consell executiu expressant el suport del Govern a l'expresident Artur Mas i les exconselleres condemnades en la sentència d'inhabilitació arran el 9-N. No obstant això, ha evitat aclarir si s'han d'acatar les inhabilitacions. 

De fet, en ser preguntada sobre l'acatament de la sentència per part de la diputada Irene Rigau, Munté ha subratllat la "càrrega molt important des del punt de vista democràtic" que comporta la inhabilitació d'un electe. Amb tot, ha evitat aclarir si el Govern aposta per no acatar i, recollint les paraules de la mateix diputada Rigau ha subratllat que no es tracta d'una qüestió només d'una persona per la qual cosa caldrà abordar-la "quan toqui".

"Les urnes no es poden jutjar ni condemnar", ha advertit Munté que ha atribuït la decisió del TSJC a la "fòbia i el pànic a la democràcia" per part del Govern de l'Estat, per la qual cosa ha assegurat que la resposta del Govern serà més democràcia i més respecte a la manera d'exercir-la.

El Govern seguirà comptant amb els tres polítics

La consellera ha subratllat la disconformitat de l'executiu amb la sentència d'inhabilitació dels seus tres exmembres; ha advertit que no l'acceptaran com a normal; i ha deixat clar que el Govern "vol comptar amb ells" i la seva inhabilitació -"judicial que no política"- els converteix en la millor mostra per explicar la fragilitat de la democràcia a Espanya.

Fonts de l'executiu, asseguren que la voluntat és incrementar la participació de Mas en el programa de projecció de Catalunya a l'exterior, com ja es fa ara a través del Programa Xammar.

Igualment, el Govern ha reiterat "l’absolut suport" a l'estratègia dels tres condemnat d'arribar fins al final, és a dir, tribunals europeus i Estrasburg i d'esgotar la via espanyola en els seus recursos. 

Munté ha coincidit, com va denunciar Mas, que la sentència pretén "ser un avís i vol introduir reserves i por en les persones", per la qual cosa ha subratllat el missatge de tranquil·litat del Govern.