La consellera de la Presidència, Neus Munté, ha afirmat avui que en matèria de finançament "Espanya llasta Catalunya", tenint en compte l'"enorme dèficit fiscal" que segueix patint i que li impedeix disposar de les infraestructures i recursos que necessiten els catalans.

En resposta a preguntes del grup de Ciutadans (Cs) a la Comissió d'Assumptes Institucionals (CAI) del Parlament, la consellera Neus Munté ha indicat que ella mai ha pronunciat la frase "Espanya ens roba", encara que ha assegurat que no tenen "cap inconvenient a dir que Espanya ens llasta, i ens dificulta poder accedir a infraestructures que necessitem".

Munté ha afegit que el govern espanyol "incompleix els seus compromisos en finançament" respecte a Catalunya, però també amb caràcter general amb la resta d'autonomies, ja que l'actual model de finançament "està caducat" i encara no s'ha concretat el nou sistema que ha de substituir-lo.

Des de Ciutadans, la diputada Sonia Sierra ha lamentat que sempre que des de l'oposició es qüestiona alguna actuació del Govern "aquest esgrimeix allò que 'Espanya ens roba'" encara que alguns dels que deien això "ara estan en el banc dels acusats" acusats de corrupció. "Ara veiem que han substituït la frase 'Espanya ens roba' per la d''Espanya ens llasta', encara que no sabem si vostès faran cartells amb ella o no", ha apuntat.

Anuncis de l'L9 del Metro

Sonia Sierra ha criticat la campanya institucional que en el seu moment va posar en marxa la Generalitat per anunciar la inauguració de la línia 9 del Metro de Barcelona i ha recordat que el Consell Audiovisual de Catalunya (CAC) va emetre un informe desfavorable sobre la falca radiofònica.

"Fan campanyes informatives que contradiuen les seves pròpies lleis, i a sobre ho fan per publicitar una línia de metro en la construcció de la qual s'han triplicat els diners pressupostats inicialment", ha recordat.

La consellera de la Presidència ha explicat que, quan es va rebre l'informe del CAC sobre la falca radiofònica que incomplia la normativa sobre publicitat institucional "va ser retirada i substituïda", i ha recalcat que la resta d'elements publicitaris col·locats a la televisió i a la premsa escrita s'ajustaven a l'esmentada normativa pel que no van ser retirats.

"El Govern fa un ús absolutament ajustat dels diners destinats a les campanyes institucionals i creiem que la de la línia 9 calia per donar a conèixer una nova infraestructura", ha explicat.

Sobre el cost de construcció de la línia 9, Neus Munté ha assenyalat que "ha estat molt elevat" per a les finances de la Generalitat "tenint en compte que disposem d'un pèssim sistema de finançament, i que només amb els diners del dèficit fiscal, ja la podríem haver pagat sense endeutar-nos ni utilitzar pagaments diferits".

En contrast, ha subratllat "la línia de Metro de Madrid entre Barajas a Nuevos Ministerios ha estat finançada amb fons europeus, i nosaltres no podem accedir-hi", ja que és el govern espanyol el que elegeix les obres subvencionades per la UE.