La portaveu del Govern, Neus Munté, ha assegurat aquest dijous que l'Estat té "fòbia" a la democràcia, i ha deplorat que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) enviï a judici l'expresident de la Generalitat Artur Mas i les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau pels delictes de desobediència i prevaricació per la consulta del 9-N.

"Hi ha un Estat que persegueix i envia a judici als demòcrates que posen urnes i a un país que no renunciarà de cap manera" a les urnes ni a consultar als ciutadans, ha avisat Munté en declaracions als mitjans abans de participar en un acte a Salt.

Creu que "a ningú no pot sorprendre-li que cada vegada hi hagi més catalans que volen anar-se'n civilitzadament" d'un Estat que porta a judici polítics per posar urnes, i assegura que Catalunya no pot sentir-se representat per un Estat així.

"El de menys és la pena o el delicte que se'ls imputi"

Preguntada per què opina que finalment els delictes imputats a Mas, Ortega i Rigau no comportin penes de presó, ha respost: "En això no hi ha mitges tintes. O estàs a favor o en contra de la democràcia. El de menys és la pena o el delicte que se'ls imputi".

"Continuarem defensant que no hi ha delicte a posar urnes ni a facilitar la democràcia", ha afegit la consellera, que també ha subratllat les mostres de suport als encausats que emanen d'ens locals, Govern i Parlament.

En aquest sentit, ha destacat que "la mobilització ja existeix i segur que es produirà" entorn de la defensa de la tasca de Mas, Ortega i Rigau per la seva participació en el 9-N.