Wolfgang Munchau és columnista i editor associat del diari Financial Times i del Corriere della Sera, publica també articles en una web anomenada Eurointelligence i és llegit per personalitats del poder d'arreu d'Europa i els Estats Units. Després de conèixer el pla del president Mariano Rajoy sobre l'Operació Precinte, Munchau ha escrit un article, que ha promocionat a través del seu tuiter sota el títol "Espanya pot caminar cap a una guerra civil a Catalunya?"

Munchau parteix de la informació del diari El Mundo titulada "Rajoy, preparat per aturar el referèndum per la força", sobre la possibilitat que la Moncloa apliqui l'article 155. A partir d'aquesta idea, l'analista desenvolupa les dues opcions que té Rajoy per imposar la seva decisió:

"L'una seria emprar la Guàrdia Civil (una força paramilitar no gaire diferent de la Gendarmerie francesa o la italiana Carabinieri), que es veuria com una invasió militar [a Catalunya] i amb el risc que la Guàrdia Civil s'enfronti amb la policia regional catalana, els Mossos d'Esquadra. L'altra opció seria que el Govern espanyol comandés els Mossos directament. Per això seria necessari invocar l'article 155, un pas que, diu El Mundo, Rajoy està disposat a fer si s'arriba aquí [al referèndum]. Així s'arrisca que els Mossos es divideixin, ja que rebrien ordres contradictòries de Madrid i Barcelona, però no es veuria com una invasió."

L'analista explica el context en què es desenvolupa el conflicte entre la Generalitat i el govern central. Sobre el passat, informa que l'Estat està disposat a aturar aquest cop la consulta, després que el 9-N no va impedir-ho de facto. Diu que això va derivar en els judicis de quatre membres del govern, entre els quals hi ha l'expresident Artur Mas, que el 6 de febrer serà jutjat per aquesta causa. Sobre el present, afirma que el Govern català es mostra decidit a fer la consulta passat l'estiu, després que la CUP hagi aprovat els pressupostos; una aprovació sense la qual el procés se n'hauria anat en orris. Munchau acaba dient que l'executiu central s'ha alarmat per aquesta causa i està disposat a evitar el referèndum "a tot preu". I deixa caure que l'única forma d'aturar-lo que té l'Estat és recórrer a l'ús de la "força".

La reacció indignada ha arribat quan encara no havien passat dues hores de l'emissió del tuit. Javier Solana, ministre en diverses legislatures, antic portaveu de Felipe González i, fins fa poc, Alt Representant de la Unió per a Assumptes Exteriors i Política de Seguretat de la Unió Europea, ha respost amb contundència: "NO".

S'hi ha sumat Amadeu Altafaj, representant del Govern català a Brussel·les i la Unió Europea. Altafaj ha denunciat que Munchau jugués amb la "bogeria", arran de la frase "El govern espanyol no tindrà més remei que ordenar a la policia que precinti els col·legis electorals".