El PSC ha celebrat aquest dimecres a la tarda un emotiu i multitudinari acte d’homenatge i record a l’exministra de Defensa i exdirigent socialista Carme Chacón, que va morir el diumenge 9 d’abril, als 46 anys.

“Seguim sent igual de necis i només som capaços de ajuntar-nos i estar d’acord quan hi ha una mort pel mig”. Amb aquestes paraules, el cineasta i amic de l’exministra, David Trueba, ha posat de manifest com el món que va envoltar Chacón ha deixat a una banda les diferències i s’ha reunit per donar-li un últim adéu.

De fet, l’acte ha suposat una treva a la campanya dels candidats a les primàries del PSOE, Patxi López, Pedro Sánchez i Susana Díaz, que han coincidit per primer cop des que van presentar les precandidatures.

Susana Diaz def   Sergi Alcazar

La presidenta de la Junta d'Andalusia i precandidata a les primàries del PSOE, Susana Díaz, s’ha assegut separada dels altres candidats, Patxi López i Pedro Sánchez, que ha marxat abans que acabés l’acte. Fotografia: Sergi Alcàzar

En representació dels socialistes s’ha pogut veure l’expresident del Govern espanyol José Luís Rodríguez Zapatero; l’expresident de la Generalitat José Montilla; el primer secretari del PSC, Miquel Iceta; o la portaveu adjunta del PSOE al Congrés, Meritxell Batet.  

També hi han anat dirigents de la política catalana com la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat; la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; o la consellera de Presidència, Neus Munté. En representació també de la política hi ha assistit Inés Arrimadas, per part de Ciutadans; Lluís Rabell i Ada Colau per part dels comuns; l’expresident del comitè de govern d’Unió Josep Antoni Duran i Lleida; i els exlíders de Comissions Obreres i UGT, Ignacio Fernández Toxo i Cándido Méndez respectivament, entre d’altres.

L’acte, però, no ha comptat només amb representants de la política sinó que reunit també a persones rellevants tant del món de la cultura com mediàtic. Els periodistes Pepa Bueno, Jordi Évole o Susana Griso, entre d’altres, han volgut dedicar unes paraules de reconeixement a Chacón a través de vídeos projectats al llarg de l'esdeveniment. En representació de l’àmbit cultural ha destacat la presència de Serrat a l’acte o les paraules de David Trueba i dels integrants del grup musical Estopa.

Lloc simbòlic

El comiat multitudinari a Chacón s’ha celebrat en un lloc simbòlic, tant per els socialistes catalans com per la mateixa Chacón. El pavelló número 2 de la Fira de Barcelona a Montjuic va acollir el consell nacional del PSC que va proclamar Chacón candidata dels socialistes catalans a les eleccions del 2008, on el PSC va aconseguir el millor resultat de la seva historia al Congrés dels Diputats, 25 escons.

En aquest mateix espai s’han reunit aquest dimecres més de mil persones per acomiadar l’exministra.

“Gràcies a tu, ens hem sentit moltes vegades orgullosos”

Durant l’acte s’han intercalat els parlaments de persones properes a Chacón amb les dedicatòries projectades a través de vídeos. En totes elles s’ha remarcat la vitalitat de l’ex ministra i la seva proximitat i entrega a la política.  

“Gràcies a tu hem sentit moltes vegades orgull de feminista, orgull de socialista, orgull de parlamentària i orgull de ministra”, ha assegurat la que va ser vicepresidenta del Govern d’Espanya durant el mandat de Zapatero, María Teresa Fernández de la Vega.

Amb aquestes mateixes paraules s’ha expressat l’exministra de Sanitat Leire Pajín, que visiblement emocionada s’ha negat a acomiadar Chacón. “Jo seguiré brindant per ella, seguiré interpel·lant-la i no li diré adéu. Sempre estaré pensant en tu perquè el teu somriure em provoca l’alegria de viure”, ha assegurat citant una cançó de Luz Casal.

Abraçada Chacon   Sergi Alcazar

L'exministra Leire Pajín i el que va ser mà dreta de Chacón, German Rodríguez, abraçant familiars de l'exministra. Fotografia: Sergi Alcàzar

L’expresident Zapatero també ha dedicat unes paraules de comiat a Chacón i n’ha ressaltat valors de lleialtat, vitalitat, i coherència de les “idees, vincles i afectes cap al partit”. “Vull recordar els 46 anys que va guanyar a la vida, 46 anys de projectes i d’amistats”, ha assegurat Zapatero tot afirmant que Chacón va donar la seva vida per unes fortes conviccions entorn a les quals sempre es va mantenir “estable i coherent”.

El primer secretari del PSC també s’ha referit a l’exministra: “La Carme ens ha deixat tantes coses, però avui vull destacar el seu somriure”. Així ho ha dit Iceta davant d’una gran fotografia projectada on apareix Chacón en un acte de campanya, somrient i aplaudint.

José Zaragoza, que va ser el mentor polític de Chacón, ha evitat les paraules emotives perquè, segons ha assegurat, “em derroten”. En el seu lloc, l’exdiputat ha llegit un poema de Pedro Salinas i ha recordat una conversa amb l’exministra. “Quan discutíem jo li preguntava: N'estàs segura Carme? Quan ella em deia que sí, jo li responia: Aleshores t’acompanyo”.