La Policia Nacional ha trobat entre la documentació que els Mossos d'Esquadra pretenien destruir en una incineradora el passat 26 d'octubre arxius que relacionen comandaments i agents de la policia catalana amb el referèndum de l'1-O, que havia estat suspès pel Tribunal Constitucional.

Segons informa aquest dilluns El Mundo, entre el material —confiscat per la Policia Nacional quan els Mossos el portaven en una furgoneta a la incineradora— hi figuren documents que impliquen membres dels Mossos d'Esquadra en la votació de l'1-O.

En concret, segons el rotatiu, els agents de la Policia Nacional que han analitzat el contingut del material confiscat han trobat escrits signats per càrrecs intermedis dels Mossos donant instruccions als seus agents sobre actuacions prèvies i posteriors a l'1-O per protegir la consulta.

A més, també hi figuren documents de contingut polític, que s'estan analitzant, perquè l'estudi dels arxius intervinguts encara no ha finalitzat.

La Policia Nacional ha comunicat ja la seva troballa a la jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela, que investiga la suposada passivitat dels Mossos d'Esquadra durant l'1-O, en la qual manté imputat el major de la policia catalana, Josep Lluís Trapero, destituït com a cap del cos el passat 28 d'octubre, dos dies després que s'intervingués tota aquesta documentació.

La Policia Nacional va evitar el passat 26 d'octubre que els Mossos cremessin en una incineradora uns documents que ja llavors sospitaven que estaven vinculats amb el referèndum de l'1-O i que van intervenir per ordre de l'Audiència Nacional per analitzar el seu contingut.

Els Mossos d'Esquadra van negar aquell dia que els informes que volien cremar estiguessin vinculats amb el referèndum de l'1-O i van al·legar que és una pràctica habitual i ordinària que es vagi a incineradores a cremar aquest tipus d'arxius, o que s'utilitzin trituradores per destruir-los, ja que l'activitat policial genera documents de contingut sensible que, quan ja no són necessaris, s'han de destruir per atendre a la protecció de dades.

Segons els Mossos, els documents en paper que es portaven a destruir pertanyien a la Comissaria General d'Informació i, en concret, figuraven arxius amb dades administratius de l'oficina de suport a aquesta comissaria, relatius a permisos, vacances i baixes, així com sobre operatius i diligències policials i documentació diversa.