Els Mossos d'Esquadra han plantejat al fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, les conseqüències que podria tenir el compliment de la instrucció de precintar i desallotjar tots els locals de votació del referèndum de l'1 d'octubre abans del 30 de setembre: des de paralitzar centres sanitaris a afectar drets fonamentals. Aquestes consideracions les han formulat en un document al qual ha tingut accés El Nacional.

Segons els Mossos, el fet de precintar certs locals electorals suposaria "impedir el desenvolupament de les activitats ordinàries que es realitzen en aquests espais". Això afectaria "suspendre l'activitat durant dies en centres mèdics, el tancament de llars d'avis o de centres educatius (on a banda de l'activitat lectiva es realitzen activitats esportives, d'esplai o altres escolars), o impedir l'activitat en centres de gent gran".

En aquest sentit, posen de manifest que aquesta actuació podria comportar el desallotjament de les persones que estiguin a l'interior dels locals, per tant, recorden que caldria una "autorització judicial" per fer-ho.

L'actuació podria comportar "un mal major"

L'escrit dels Mossos també posa de manifest la preocupació que hi ha entre el cos de Mossos d'Esquadra "respecte a la situació de tensió que s'està generant" i recorden que tota actuació policial s'ha d'ajustar "als principis d'oportunitat i congruència". Així, asseguren que els actes que se celebrin l'1 d'octubre comportaran una "presència massiva de ciutadans" i recorden que el cos "no només se cenyeix a exercir les funcions de policia judicial, sinó també a la de garantir la seguretat ciutadana i l'ordre públic, sense que en cap cas la seva actuació pugui comportar un mal major al que es pretén evitar". 

També posen de manifest que l'impediment d'algunes activitats, especialment les que es duguin a terme a la via pública, poden "posar en joc altres drets fonamentals com són el dret a reunió i manifestació o el dret a expressar-se lliurement". 

Risc d'alteracions

Per aquests motius, els Mossos demanen aclariments a la Fiscalia sobre les actuacions que els demana dur a terme l'1 d'octubre i retreu que algunes de les seves peticions podrien comportar "conseqüències no desitjades per ningú en relació a la seguretat ciutadana i el més que previsible risc d'alteracions de l'ordre públic que se'n pugui derivar".