El fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, està reunit a aquesta hora amb el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, per comunicar-li que els retira les competències.

El Ministeri d'Interior pretén aplicar l'article 38.2 de la Llei orgànica de Forces i Cossos de Seguretat que preveuen la intervenció del cos policial encara que tingui plenes competències en el seu territori. Així se li va comunicar ja a Trapero dijous passat en una reunió amb el fiscal superior de Catalunya on també va assistir Diego Pérez de los Cobos, cap de gabinet de coordinació de la secretaria d'Estat del Ministeri d'Interior, guàrdia civil de carrera i el número tres del ministeri.

Els Mossos, per tant, passaran a estar dirigits i a complir ordres d'un alt comandament de la Guàrdia Civil.

Dijous ja hi va haver una primera reunió on s'hauria donat l'ordre oral, però Trapero hauria demanat la instrucció de passar a rebre ordres directes de Pérez de los Cobos per escrit.

Fonts d'Interior confirmen la reunió, però no volen donar per fet encara que es retirin les competències als Mossos d'Esquadra.

La versió del Ministeri

En un comunicat, el Ministeri d'Interior nega que es treguin les competències als Mossos i ho atribueix a un mecanisme de coordinació.

"Això no suposa que es retiri cap competència als Mossos d'Esquadra, com tampoc se li retira a la Guàrdia Civil ni a la Policia Nacional, simplement s'acorda aquest mecanisme de coordinació que, en l'essencial, és el mateix pel qual als Mossos d'Esquadra se'ls va encomanar les actuacions posteriors a l'atemptat de Barcelona i Cambrils i ningú va pensar que això atemptava contra qualsevol altre cos policial o institució pública".

El Ministeri s'agafa a les manifestacions massives que hi va haver la setmana passada arran dels escorcolls i les detencions, per reforçar el dispositiu d'ordre públic.

"A la llum dels esdeveniments succeïts la passada setmana i davant l'evidència que cal reforçar el dispositiu de prevenció del delicte i de manteniment de l'ordre públic, en aplicació de l'art. 38.2 de la Llei 2/86 de Forces i Cossos de Seguretat, el fiscal sol·licita un reforç d'aquests plans i encarrega la seva coordinació a la SES".

A qui han de fer cas els Mossos?

Els agents sempre han de fer cas i obeeixen les ordres dels seus superiors. Els seus superiors directes.

El cos és jeràrquic i l'escala de comandaments està preparada per donar les ordres i actuar coordinadament. El màxim responsable és el major del cos. En aquest cas, Josep Lluís Trapero, que és qui dona les ordres als comandaments perquè s'executin les diferents operacions previstes.

En aquest cas, Trapero segueix sent el màxim responsable del cos que ha de donar les ordres a tots els agents. Fins ara les instruccions polítiques arribaven del conseller d'Interior i el director general de la policia, perquè els Mossos d'Esquadra són la policia integral de Catalunya i, per tant, tenen plenes competències. Però Trapero té ara per sobre el número tres del Ministeri d'Interior. El guàrdia civil Diego Pérez de los Cobos.

Josep Lluís Trapero haurà de seguir les seves ordres, o bé, si desobeeix, seguir les ordres del conseller Joaquim Forn. Els agents faran el que digui Trapero.